Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-10 05:10:00

Szexuális ragadozók és mit sem sejtő gyermekek - film készült az internetes szexuális zaklatásról

Megdöbbentő cseh dokumentumfilm jelent meg az internetes szexuális zaklatás kockázatairól és következményeiről.

Az FBI adatai szerint naponta 500 ezer szexuális ragadozó van jelen a világhálón, áldozataik fele pedig 12 és 15 év közötti gyerek. A szexuális jellegű megközelítések 89 százaléka chatszobákban, közvetlen üzenetben történik, a vizsgált esetek negyedében pedig intim fotót is kértek a fiataloktól, akik többségben eleget tettek a kérésnek, mit sem sejtve a kockázatokról. Ezt megerősítette az FBI is, kutatásaik szerint a 8 és 11 év közötti gyerekeknek csak az egyötöde tudja, hogy veszélyben lehet az interneten.

Sós Ágnes, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál alapítója, az ATV Start című műsorában beszélt a Csapda a neten című cseh dokumentumfilmről, amely a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon debütált. Az alapító szerint a mű egy teljesen új kihívás volt, mert ilyen dokumentumfilmet korábban még senki sem csinált, ami tényleg a valóságot mutatja be. Csehországban kasszasikert aratott a film, viszont negatív sikerről beszélhetünk, ugyanis habár a színésznők hamis profillal jelentkeztek be a közösségi oldalakra, az internetes ragadozók valódi profilja került feltüntetésre a dokumentumfilmben, mégsem mutattak megbánást. Ez azzal magyarázható, hogy „erkölcsi érzék erős hiányában szenvedő emberekről van szó” – fogalmazott Sós Ágnes.

Hogyan tehetjük biztonságossá az online teret gyermekeinknek?

 

A Csapda a neten oktatói verziója is megjelent, amiben a színésznők tanácsokat adnak a film nézőinek, hogy hogyan lehet kivédeni vagy legalábbis leszűkíteni a szexuális tartalmak fogadását, ezen kívül a zsarolás kezelésére is tippeket osztanak. Nagyon fontos, hogy a megfelelő célközönség lássa a művet, emiatt küldetésének érzi Sós, hogy az általános iskolákba is eljusson, de ha ez nem sikerülne teljesen, akkor a mozikban is megtekinthető lesz.

Felmerül a kérdés, hogy a gyermekvédelmi törvény biztosít-e bármilyen támogatást egy ilyen jellegű oktatófilm forgalmazásához, viszont a válasz elkeserítő. Lényegében Sós Ágnes és csapata a kormányt segíti a megelőzés előkészítésével, a film tartalma teljes mértékben összhangban van a „pedofiltörvénnyel”, azonban mégis sorra utasítják el a pályázataikat.

 Az alapító szerint ez pont a törvény miatt van, mert nagyon sok embert elbizonytalanított és senki sem biztos benne, hogy milyen határt nem léphetnek már át, ezért jelen van a félelem a pedagógusokban.

Jövő héttől mindkét verzió megtekinthető a mozikban, de a fesztivál dolgozói folyamatosan azon munkálkodnak, hogy ingyenessé tehessék a vetítést, ezzel is minél nagyobb közönséghez eljuttatva azt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink