Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-09 18:36:00

Karácsony Gergely nagyon kiakadt, szerinte a kormány miatt van ennyi veszélyes BKV-jármű

A főpolgármester négy pontban foglalta össze, szerinte miért történhetett meg az, hogy több BKV-jármű is közúti közlekedésre alkalmatlannak bizonyult.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy BKV-telephelyen tartottak ellenőrzést a hét elején, mely nyomán a kormányhivatal azonnali hatállyal megtiltotta 13 autóbusz és 5 trolibusz közúti közlekedésben való részvételét.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált a hírre. Facebook-bejegyzésében négy pontban foglalta össze, szerinte miért történhetett meg mindez.

„1) Egyetlen aláírásra lett volna szükségünk ahhoz, hogy az Európai Beruházási Bank pénzéből új trolibuszokat vegyünk. Erre a kormány nem volt hajlandó.

2) Pályáztunk új elektromos buszokra, amikor jelentkeztünk a kormány által meghirdetett Zöld Busz programra. Hat nagyváros kapott ilyen környezetbarát járműveket, Budapestet egyszerűen kizárták a programból.

3) Úgy készültünk, hogy a kormány állja a szavát, és betartva az Európai Unió szabályait a Fővárosi Önkormányzatot is bevonja a Helyreállítási Alap felhasználására készített tervezésbe. Ebből a támogatásból is korszerűsíteni szerettük volna a BKV járműparkját. Miután elég gyorsan kiderült, hogy az EU szigorúan ellenőrzi a terveket, és a kormány nem tudja ellopni a pénzt, inkább lemondtak a támogatásról, így aztán sem mi, sem más nem tudta felhasználni azt értelmes célokra.

4) Hónapok óta várjuk, hogy a kormány reagáljon egy hitelkérelemre, amiből azonnal vásárolhatnánk 120 új buszt, de úgy tűnik, túlságosan elfoglaltak, hogy elbírálják azt”

- írja a főpolgármester.

Karácsony Gergely a bejegyzésben jelezte továbbá, hogy szerint nem 18 buszt kellene lecserélni, hanem 380-at, amit „szívesen meg is tettek volna, a fent említett alkalmak egyikén vagy például akkor, ha a kormány nem vérezteti ki a fővárost az iparűzési adó elvonásával”. „Abból a pénzből ugyanis nagyjából 500 új buszt vehettünk volna” – tette hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink