Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-06 16:11:00

Pulzus: Dobrev Klárát tartják a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek

A Demokratikus Koalíció jelöltjét Karácsony Gergely, majd Jakab Péter követi. A kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbb budapesti Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabbnak.

Az ATV felkérésére augusztus elején felmérést készített a Pulzus kutatóintézet. Arra voltunk kíváncsiak, kit tartanak a szavazók a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek: Dobrev Klárát (DK), Fekete-Győr Andrást (Momentum), Jakab Pétert (Jobbik), Karácsony Gergelyt (Párbeszéd, MSZP, LMP), Márki-Zay Pétert (Független), vagy Pálinkás Józsefet (Új Világ Néppárt) – akiről egyébként éppen ma derült ki, hogy nem gyűlt össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlása. A kutatásban 1000, 18 év feletti magyar lakos vett részt.

A teljes lakosságot vizsgálva elmondható, hogy a legtöbb válaszadó (36 százalék) nem tudja, vagy nem akarja megmondani, kit tart a legalkalmasabbnak. A második helyen Dobrev Klára áll 18 százalékkal. Utána következik Karácsony Gergely 17 százalékkal, majd Jakab Péter 12-vel.

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A nemek közötti megoszlást figyelembe véve – figyelmen kívül hagyva a bizonytalanokat és nyilatkozni nem kívánókat – a legtöbb női válaszadó (21 százalék) Dobrev Klárát, míg a legtöbb férfi (17 százalék) Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabbnak.

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbb budapesti Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabbnak. A válaszadók településtípus szerinti megoszlását vizsgálva ugyanis az látszik, hogy a fővárosiak 31 százaléka a főpolgármestert választotta. A megyeszékhelyeken Dobrev Klára és Karácsony Gergely 17-17 százalékkal holtversenyben áll. A legtöbb városi (19 százalék) Dobrev Klárát, míg a községek lakói (14-14 százalék) Dobrev Klárát és Jakab Pétert tartják a legalkalmasabbnak.

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A szavazói csoportokat vizsgálva az látszik, hogy leginkább a kormánypárti szavazók (84 százalék) nem tudnak, vagy nem kívánnak nyilatkozni a kérdésben. Akik mégis letették a voksukat valamelyik jelölt mellett, azok leginkább Pálinkás Józsefet választották: az Új Világ Néppárt jelötje 4 százalékot kapott tőlük.

A legtöbb ellenzéki szavazót (33 százalék) Dobrev Klára tudhatja magáénak, míg a „pártnélküliek” válaszait tekintve Karácsony Gergely vezet.

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A Pulzus a kutatás során az elmúlt négy hónap eredményeit is összehasonlította. Eszerint Dobrev Klára legerősebb hónapja a június és a július volt (19-19 százalékkal), jelenleg pedig ugyanúgy áll, mint májusban. Fekete-Győr András a június és júliusi csökkenését követően augusztusban visszaerősödött a májusi szintre. Jakab Péter – bár júliusban tapasztalható volt némi növekedés – május óta csökkenő tendenciát mutat. Karácsony Gergely eredményei változóak, de az elmúlt négy hónapot tekintve az augusztus alakult a leggyengébben; míg Márki-Zay Péter június óta stabilan tartja a maga 9 százalékát. Pálinkás József júliusban produkált egy 1 százalékos növekedést, de augusztusra visszaesett 3 százalékra.

forrás: pulzusForrás: Pulzus

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink