Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-04 07:12:00

"Meg kell állítani, mert ez katasztrofálisan magas szám" - 41 ezer fősre duzzadt az országos várólista

Kilencezerrel nőtt a műtétre várakozók sora a harmadik hullám vége óta, ezzel az országos várólista már 41 ezer főre duzzadt. A legtöbben, mintegy 15 ezer ember szürkehályog műtétre vár. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a várólistát teljesítményfinanszírozással és az ügyeleti díjak rendezésével próbálná rövidíteni. A Híradónk által megkérdezett szakemberek szerint az elképzelés jó, de megkésett.

"Meg kell állítani, mert ez katasztrofálisan magas szám" - 41 ezer fősre duzzadt az országos várólista

Korszerűsített központi épület, parkolóval és új pszichiátriai egységgel bővítetett szakrendelő. Így fest most a pár hónappal ezelőtt átadott dunakeszi szakrendelő.

"Egy ilyen növekvő városnak nagyon jól jön, hogy van egy olyan egészségügyi ellátó intézménye, ami korszerű és megfelel a modern korok kihívásainak" - fogalmazott Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Csakhogy a járóbeteg szakrendelő is azon intézmények egyike, ahol a várólista egyre
hosszabb. "Sajnáljuk, de nincs szabad időpont a következő két hónapban" - ez az üzenet várja a betegeket az időpontfoglaló rendszerben. A legnehezebben kardiológiára és reumatológiára lehet időpontot foglalni.

Tonzor Péter, a DK-MMM előválasztási jelöltje úgy látja, ennek valószínűleg két oka van: az egyik, hogy az egészségügy alulfinanszírozott, a másik, hogy az agglomerációban a dunakeszi szakellátó lefedi Gödöt, Fótot és Dunakeszit, ez nagyjából 90-100 ezer ember ellátást jelenti, és valószínűleg nem tudja ezt már ellátni.

2021 májusától 9000-rel nőtt a műtétre várakozók sora, így az országos várólista már 41 ezerre duzzadt, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik csökkenteni. Lantos Gabriella úgy gondolja, az irány jó, de az intézkedés megkésett.

"A növekedés gyorsulását tudja megállítani, valószínűleg a növekedést nem, de meg kell állítani, mert ez is katasztrofálisan magas szám. Úgyhogy igen ez jó út csak több pénzt kellene beletenni, legalább annyit, hogy 5-10 ezer főre csökkenjen ez a várólista" - fogalmazott az egészségügyi szakmenedzser.

A várólisták növekedését a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nem csak a kórházi finanszírozások hiánya, hanem a koronavírus alatt elhalasztott műtétek felszaporodása, a pályaelhagyók és a szakdolgozók nem megfelelő kifizetése okozza. Szerinte, amíg a személyi feltételek hiányoznak, a várólisták nem fognak csökkenni.

"A műtéteknél is nagyon sokszor az korlátozza már a műtétek számát, hogy nincs elég műtős, műtőssegéd, szakdolgozó, ápoló. És hát az orvosok száma sem lesz attól több, hogy most több pénzt adunk nekik" - mondta Soós Adrianna.

Szakdolgozói hiány miatt állt le a működés nyáron a zalaegeszegi traumatológia és az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztályán is. Egyébként a jövőben az ügyeleti díjakat is megreformálnák. A korábbi szolgálati törvény ugyanis előírta, hogy ügyeletben senki nem kaphat magasabb óradíjat, mint az alapbére. Most az orvost érő terheléshez igazítják a díjazást. Tehát minél többet dolgozik valaki, annál több pénzt kap. A szakértők szerint így inkább a korábban ezer forintos ügyeleti díjért dolgozó fiatalok vállalnak majd több ügyeletet.

41 ezerre duzzadt a műtétre várók sora

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink