Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-03 05:55:00

Falus András: a harmadik oltás után három héttel tízezres nagyságrendben van az ellenanyagszintem

Nincsen egységes vélemény a harmadik oltással kapcsolatban az ATV Híradója által megkérdezett szakértők között. Míg Szlávik János szerint a harmadik oltást elsősorban időseknek és immunhiányos betegeknek kellene beadni, addig Rusvai Miklós szerint mindenkinek érdemes harmadik oltásért jelentkezni, akiket hat hónappal korábban immunizáltak. Abban viszont szinte minden szakember egyetért, hogy a negyedik hullám október végén, november elején robbanhat be.

Júniusban még Izrael is azt hitte, legyőzte a járványt, nem így lett. Hiába a felnőtt lakosság 80 %-os átoltottsága: a delta variáns egy nap alatt 16 ezer embert fertőz meg, 54 százalékuk oltatlan. Itt a harmadik oltás már minden 12 év feletti számára elérhető.

„Izraelben úgy tűnik, a három oltással beoltottak között még kevesebb az eseteknek a száma” - Szlávik János úgy gondolja kevés még az eredmény az emlékeztető oltás hatékonyságáról,egyelőre nem javasolja mindenkinek. A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója úgy látja: „Egyértelműen javasolt az időseknek, az immunhiányosoknak a daganatos betegeknek, olyan embereknek, akik olyan gyógyszert szednek, ami elnyomja az immunrendszerüket.”

Vattay Gábor viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a vakcinák hatékonysága egyértelműen csökken 5 hónap után, a magyar lakosságot újra kell oltani. Az ELTE tanszékvezetője úgy fogalmazott: „ha megnézzük, hogy mikor kapta a magyar lakosság a második oltást, akkor május közepére végére esik, tehát október vége november eleje, amikor a legtöbb embernek el fog múlni a védettsége.”

Ennek az lesz a következménye, hogy október végén, november elején berobban a negyedik hullám - tette hozzá. Hasonlóan gondolja a virológus is, aki szerint az oltással a kockázat csökkenthető, de a vírus mindenkit megfertőz majd az elkövetkezendő két évben. A harmadik oltásról azt mondta: nem árt. Rusvai Miklós azt mondta: „kifejezetten ajánlott annak, aki valamikor az oltási kampány elején kapta, hat hónapnál régebben, mert az ő immunitása vélhetően erőteljesen lecsökkent.”

Falus András a harmadik oltásról alkotott szakértői véleményeket az ellenanyagszint mérésével egészítené ki. Szerinte az oltás beadásánál az antitest csökkenésének gyorsasága is mérvadó lehetne.

„Én megkaptam a két oltást, a másodikat februárban, utána néhány héttel 1000-es nagyságrendben volt az ellenanyag mennyisége, most júniusra lecsökkent 400-ra akkor megkaptam a harmadik oltás, és a harmadik oltás után három héttel 10 ezres nagyságrendben van az ellenanyagszintem” – jelentette ki az immunológus.

Magyarországon eddig 342 ezeren kértek harmadik oltást. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az extra oltás szükségességét külön kell vizsgálni normál, illetve legyengült immunrendszerű betegek esetében. Ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, az immunhiányos betegeknél a plusz adag segíti a védekezést.

Harmadik oltás: Nincs egységes vélemény a szakértök között

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink