Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-03 05:24:00

Kétszer-háromszor is drágulhat még a pékáru év végéig

Drasztikusan megdrágulhat a kenyér szeptember végére. Az okot az alapanyagok és a munkaerő árának növekedésében kell keresni, de a búzakereskedők is visszatartják jelenleg a búzát, ami szintén drágítja annak mázsáját. Az ATV Híradójának riportja.

A pékek még nyáron kezdtek egyeztetni a malmokkal a liszt áráról, azonban nem jutottak sok sikerre. Ami azt jelenti, drágulás jön a pékeknél.

„A malmokkal tárgyalva abban bíztunk egyébként, hogy sikerül a búza árát lefelé vinni az ősz környékén, de az újabb egyeztetések után azt tapasztaljuk, hogy ebből emelés lesz, nem pedig csökkenés” – magyarázta Temaj Ardit, egy pékség ügyvezetője.

A szakember szerint most hiány van a búzából a többi között az export miatt, de a legfőbb gondot az okozza, hogy Kína felvásárolta a kukorica nagyon nagy részét és ezt most búzával helyettesíti a piac. De a gazdák is kivárnak az eladással és raktározásra álltak be.

Hajdú Zoltán, a Hajdú Gabona ZRT igazgatója elmondta: a gazdák kivárnak, nem adják el a búzát és várnak vele, így nincsen ebből elég a piacon.

„Igazából a búza ára túllett értékelve, tehát nagyon magas ár alakult ki a búzára” – véli Hajdú.

A pékek nem csak a 40 százalékos gabonaár növekedéssel szembesültek, hanem majdnem minden költségük nőtt a nyáron. Ezt pedig már nem tudják lenyelni a vállalkozások, ezért árat kell emelniük.

„Energiában 40-80 százaléknyi árváltozás van, most mindenki munkaerőhiánnyal küzd, ezt bérrel kompenzálni kell, ez 10-15 százalékos változás, és nagyon sok jellegű alapanyagnak az árváltozása jelentkezik a sütőiparnál” – közölte Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke híradónkkal.

A pékek előrejelzései szerint nem csak egy áremelkedés jön év végéig, hanem akár két-három alkalommal is drágulhat majd a pékáru.

Több alkalommal is drágulhat a kenyér

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink