Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-01 16:07:00

Szeptember 15-én Esztergomban ül össze a Fidesz-frakció, a parlament 20-án - de meddig tart a veszélyhelyzet?

Az előzetes tervek szerint szeptember 15-én Esztergomban tartják a Fidesz kihelyezett frakcióülését - kormánypárti képviselők az atv.hu-nak azt mondták, hogy a parlament szeptember 20-án ülhet újra össze.

Az őszi politikai jobboldali évadnyitó, zárt körben, a Dobozy kúrián lesz szeptember 4-én, Orbán Viktor miniszterelnök ott mondja el stratégiai ívű politikai helyzetértékelő beszédét, immár nyilván a ‘22-es választások előtti kampány jegyében. A 20. kötcsei piknik mottójaként ezúttal a Rákóczi-szabadságharc jelmondata, a “Cum Deo pro Patria et Libertate” szerepel a már postázott meghívókon.

Fideszes képviselők tájékoztatatása szerint az őszi kihelyezett frakcióülés pedig szeptember 15-én kezdődik, Esztergomban. A hagyományoknak megfelelően itt is a miniszterelnök ad politikai helyzetértékelést, általában szerdán, a vacsorát követően a Fidesz és a KDNP-s képviselők előtt - szigorúan zárt körben.

A mostani ősz kifejezetten “forrónak ígérkezik”, és nem csak a pedofilellenes/gyermekvédelmi törvény keltette politikai hullámok, vagy az atlétikai vb-Fudan főváros-kormány konfliktus miatt. Az afganisztáni amerikai kivonulás utáni migrációs stratégia Brüsszelben fő helyen van az asztalon (az uniós belügyminiszterek kedden tanácskoztak), de a 2500 milliárdos uniós helyreállítási magyar terv jóváhagyása is függőben, emellett a 7-es cikkelyes jogállamisági eljárás is napirenden van és a jogállamisági mechanizmus EP általi “kikényszerítése” a Bizottság részéről is olyan feszült helyzetet teremtett, ami várhatóan nem fog csillapodni.

Forrásaink szerint a parlament minden bizonnyal szeptember 20-án ül össze, s kezdődik meg az őszi ülésszak.

Meddig tart a veszélyhelyzet ?

Ennek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kapcsán is van jelentősége. Az Országgyűlés ugyanis május 18-án 128 igen szavazattal, 58 ellenében, tartózkodás nélkül megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítását - ennek értelmében a veszélyhelyzet a parlament őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart.

Amennyiben tehát szeptember 20-án ül össze először a parlament, akkor a veszélyhelyzet, a kormány rendkívüli felhatalmazása október 4-én ér véget. Kérdés, hogy azt a járvány negyedik hulláma miatt meghosszabbítják-e újra.

atv.hu

Koronavírus: Mikor van szükség a harmadik oltásra?

 

Ajánlom

További belföldi híreink