Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-01 06:42:00

Bánki Erik: Átmenetileg be lehetne vezetni a nulla százalékos jövedelemadót

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a koronavírus-járványra való tekintettel a kisjövedelműek számára elképzelhetőnek tartaná, hogy időlegesen ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük.

Nem hallott róla, hogy a kormány érdemben foglalkozott volna Domokos László javaslatával, amely a személyi jövedelemadó nulla százalékra történő csökkentéséről szólt – ezt mondta Bánki Erik az ATV Voks 2022 című műsorában. A fideszes politikus szerint a javaslat első hallásra ugyan hajmeresztőnek tűnhet, de a polgári kormány adópolitikájával – amely 2010 óta mind a társasági nyereségadó, mind az SZJA mértékét folyamatosan csökkenti – egy irányba mutat.

„Én bizottsági elnökként megfontolandónak tartanám, - persze a költségvetési kihatásait meg kell nézni - hogy ha a koronavírus járványra való tekintettel, átmeneti időszakra, bizonyos bérszintig lehetővé tennénk azt, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni” – jelentette ki a gazdasági bizottság fideszes elnöke. Ez nem többkulcsos adórendszer lenne, hanem egy adókedvezmény lehetőség, ami ráadásul időszakos dolog, hasonló kedvezmény, mint például jövő január 1-től a 25 év alattiak nulla százalékos SZJA-ja.

A műsorban Varju László, a DK alelnöke a nyugdíjak kapcsán pedig arról beszélt, egy leendő Dobrev-kormány csaknem 450 milliárdos csomaggal kompenzálná azokat az „elmaradt nyugdíjakat”, amelyek a nyugdíjak svájci indexálásának megszüntetése, valamint a koronavírus-járvány és a válság alatt bekövetkezett áremelkedés miatt keletkeztek. Ez 100-150 ezer forintot jelentene minden nyugdíjasnak – tette hozzá a költségvetési bizottság DK-s elnöke.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink