Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-31 11:21:00

Holoda Attila: soha nem lesz nyilvános, mennyiért vásároljuk a földgázt az oroszoktól

A korábbi energetikai helyettes államtitkár kifejtette: mióta az MVM vette át a földgáz nagykereskedelmet, nem nyilvánosak az oroszokkal kötött szerződések. Holoda Attila szerint az 500 forint körüli benzinár a lélektani határ.

Újabb hosszú távú szerződést köt a magyar kormány az orosz Gazprommal földgáz szállítására – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter. A külügyminiszter ismertette, hogy az új szerződés értelmében évente 4,5 milliárd köbméter földgáz fog érkezni Oroszországból: három és fél milliárd dél felől, Szerbián keresztül, az új szerb-magyar interkonnektor segítségével, a maradék 1 milliárd köbméter pedig Ausztria felől.

Holoda Attila az ATV Start című műsorában arról beszélt, soha nem lesz nyilvános, hogy Magyarország mennyiért vásárolja a földgázt az oroszoktól. „Onnantól kezdve, hogy az MVM vette át a földgáz nagykereskedelmet, azóta nem nyilvános az oroszokkal kötött szerződés” – jegyezte meg a korábbi energetikai helyettes államtitkár. Mint mondta, miközben korábban ez a szerződés egy fix árat jelentett, 2014-2015 környékén már az oroszok is belátták, hogy sokkal rugalmasabb már az európai gázpiac, ezért ők is igazodtak ehhez: 2015 novemberében jelentették be, hogy csökkentették az árakat Európában, hiszen olyan gázbőség van Európában, amihez kénytelenek voltak igazodni az oroszok. Holoda hozzátette: az orosz dominancia továbbra is él, nagyjából 40-42 százalékát az európai gázellátásnak az orosz földgáz biztosítja.

A pandémiás időszakban nagyon visszaesett a gázfogyasztás, ez azzal járt, hogy azok a termelők, akik ebben a piacban vesznek részt, visszafogták a beruházásaikat, ez megint elkezdett hiányozni, ezért ment fel a kőolaj és a földgáz ára - magyarázta.

Holoda szerint azt is látni kell, hogy sokkal összetettebbnek tűnik ez a tárgyalás, minthogy csak a gázról beszéljünk. Valószínűnek tartja, hogy a Szputnyik vakcina magyar gyártása, a paksi erőműhöz kapcsolódó üzletek is szerepet játszanak a tárgyalásokban.

Az is látszik a szakértő szerint, hogy a krími feszültség, valamint az oroszok ukrajnai terjeszkedései mind közrejátszanak abban, hogy miért akarták kikerülni a több évtizeden keresztül megbízhatóan működő ukrán vezetékkapcsolatot. „Ezt megtették az oroszok. Van egy északi és egy déli áramlat, ebből következően megpróbálják a teljes üzletet áttolni ebbe a két irányba” – magyarázta. Hozzátette, hogy az ukránok a földgáz-tranzittal kapcsolatos kulcspozíciójukat elvesztették, ugyanakkor nem gondolja, hogy a vezetéket teljesen be fogják szántani.

Úgy gondolja, hogy az 500 forint körüli benzinár a lélektani határ. Nem gondolja, hogy túlságosan elszabadulna a benzin ára, sőt, talán kicsit csökkenni is fog.

Hosszú távú szerződést kötött Szijjártó Péter az orosz Gazprommal

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink