Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-31 18:34:00

„Hiába van álláshirdetés feladva, nincs jelentkező” – tönkreteheti a munkaerőhiány a vendéglátókat

A vidéki vendéglátósok is egyre nagyobb bajban vannak a munkaerőhiány miatt. Már nem csak a szakácsok hiányoznak, hanem az összes területre keresnek dolgozókat. A tulajdonosok szerint a szektorban a járvány miatt akkora a bizonytalanság, hogy az alkalmazottak inkább olyan helyet keresnek, amelyet nem fenyeget bezárás, ha berobban a negyedik hullám. Állami segítség nélkül nagyon sokan fognak tönkre menni – mondta az ATV Híradójának egy vendéglátós.

„Nagyon komoly problémákat jelent a munkaerő felvétele, kimondható ez Zalakaros egész turizmusára, vendéglátására” – jelentette ki Czimondor Nándor, a város alpolgármestere.

Szerinte azok, akik valamilyen komoly tulajdonosi ráfordításnak köszönhetően éves állásokat tudnak biztosítani a dolgozóknak, átvészelték a zárást. Mostanra viszont olyan helyzet alakult ki, hogy több étterem, vendéglő is kénytelen vagy egy-egy napra bezárni, vagy rövidíteni a nyitvatartást, mert nem találnak dolgozót.

Rigó László üzletvezető elmondta: ahogyan más vendéglátóegységek, úgy ők is óriási problémákkal küszködnek. Hozzátette, hogy nehéz kiküszöbölni a hiányt, mert jelentkező alig van. „Vagy inkább nincsen” – állítja.

Czimondor úgy gondolja, egy kicsit enyhíthet a nyitva tartó üzletek helyzetén, hogy véget ért a főszezon.

„Rövid távon pozitív irányba fog ez változni, remélem” – közölte híradónkkal.

Egy hajdúszoboszlói szállodának és étteremnek a tulajdonosa, Bereczki Zsolt azt mondta, hogy a nyitás után komoly létszámhiány alakult ki, az ő dolgozóikat is megpróbálták más cégek elcsábítani.

„Nagyon nehéz pótolni a szakmából kikerült dolgozókat. Olyan szinten nehéz, hogy hiába van álláshirdetés feladva, nincs jelentkező” – fejtette ki.

Nem jobb a helyzet Pécsen sem. Teleky Zoltán séf és tulajdonos egy étteremben. Ő egyre reménytelenebbnek látja a jövőt.

„Kilátástalan a helyzet, hogy mi lesz itt a negyedik hullám kapcsán, hogy mikor leszünk teljes biztonságban. Ugyanis egyre drágábbak az alapanyagok, egyre drágább a munkaerő. Hogy tudjuk majd finanszírozni a jövőben a minőségi munkaerőt, de ehhez egy nagyon nagy segítség kellene a kormánytól”

– magyarázta.

A vendéglátósok azt mondják, a dolgozóik közül sokan váltottak és olyan cégeknél helyezkedtek el, melyeket nem fenyeget a bezárás, ha újra terjedni kezd a vírus.

Egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátóiparban

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink