Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-30 17:41:00

Mintegy négyszázan jelentkeztek egyetem előtti katonai szolgálatra pluszpontokért

Aránytalanul magasnak tartja az ADOM Diákmozgalom, hogy a jövőben félévenként 32 pluszpontokat kapnak a felsőoktatási felvételi eljárásban azok a fiatalok, akik az egyetem előtt a honvédségnél szolgálnak. A Honvédelmi Bizottság DK-s alelnöke szerint Benkő Tibor bejelentése arra utal, hogy komoly gondjai vannak a Magyar Honvédségnek. Az ATV Híradó riportja.

Pluszpontokat kapnak a felvételizők, ha egyetem előtt beállnak a honvédséghez

 

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter bejelentése szerint a jövőben pluszpontokat kaphatnak azok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet a honvédségnél szolgálnak. Hat hónapért 32, egy évért 64 jár.

Egy komplex középfokú nyelvvizsgáért eközben 28 pont jár a felvételin. Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint nehéz ezt a két területet összehasonlítani. Azt ugyanakkor biztosnak gondolom, hogy a nyelvtudás nagyon fontos a mai fiatalság számára, amit feltétlenül pluszponttal kell honorálni – tette hozzá híradónknak nyilatkozva, és megjegyezte, hogy szerinte az egyetemi felvétel követelménye kellene, hogy legyen.

Az ADOM Diákmozgalmnál híradónknak azt mondták: ők a tudás alapú felvételiben hisznek. „Aránytalanul magasnak tartjuk azt a pontot, ami egy olyan egyetem előtti önkéntes katonaságért jár, ami irreleváns tudással, képességekkel és tapasztalattal ruházza fel a diákokat” – fogalmazott a mozgalom szóvivője, Schermann Fruzsina. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekről is csak a releváns tárgyak eredményeit szokták beszámítani a felvételibe „Így nem értjük ez miért ér ilyen sok pontot. Ez lényegében pluszpontokért egy lopakodó sorkatonai szolgálat” – mondta.

A Honvédelmi Bizottság DK-s alelnöke aránytévesztésnek tartja a javaslatot. Vadai Ágnes híradónknak azt mondta: újragondolná Benkő Tibor bejelentését, ami szerinte arra utal, hogy a Magyar Honvédségnek komoly gondjai vannak, leginkább létszám tekintetében.

Az ITM híradónk kérdésére azt válaszolta: a fiatalok támogatása céljából indították el új szolgálati formaként az önkéntes katonai szolgálatot. Hozzátették: a szeptember közepén induló lehetőségre első ütemben mintegy négyszázan jelentkeztek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink