Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-30 16:21:00

Tesztelik-e a diákokat, tanárokat? - Már 172 ezer 12 év feletti tanuló vette fel az oltást

Már 172 ezren vették fel az oltást a 12 év feletti diákok közül. A szerdai iskolakezdés előtt azt is megkérdeztük az EMMI-től: tervezik-e a tanulók és a pedagógusok koronavírus-tesztelését. “Nem a tesztelés véd meg, hanem az oltás” - válaszolták.

“Nem a tesztelés véd meg a fertőzéstől, hanem az oltás, ezért a kormány az oltást népszerűsíti és folyamatosan biztosítja azt a még beoltatlan pedagógusok és a diákok számára is” - válaszolta az EMMI sajtóosztálya az atv.hu kérdésére, hogy a szeptemberi elsejei iskolakezdés után tervezik-e a kormány részéről a tanulók és a pedagógusok koronavírus-tesztelését.

Az osztrák kormány a múlt héten tudatta: Ausztriában a tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják tesztelni koronavírusra az új tanév első három hetében, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva.

A pedagógusok döntő többsége már be van oltva

Ma kezdődik az oltási akció a 12-17 éves korosztály számára. A szülők június óta tudják regisztrálni gyermekeiket. Az iskolai oltási akció ma és augusztus 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz. A szülőknek szerdáig kellett az iskolának jelezniük, hogy kérik vagy nem gyermeküknek az oltást.

Az atv.hu kérdésére, hogy eddig hány 12-18 év közötti tanuló, illetve mennyi pedagógus kapta meg az oltást, az EMMI sajtóosztálya azt válaszolta: “a mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva és a 12 év feletti diákok közül is már 172 ezren felvették az oltást”. Azt is hozzátették, hogy a 12 év feletti diákokat folyamatosan lehet oltásra regisztrálni az interneten és az időpontfoglaló is nyitva számukra.

A kormány célja a jelenléti oktatás

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e fertőzöttségi határ adott esetben, amikor esetleg az iskoláknak/óvodáknak át kell állnia a jelenlétiről a digitális oktatásra, vagy ezt az intézmények maguk dönthetik el, az EMMI részéről a válaszukban hangsúlyozták: az oltással kapcsolatban a koronavirus.gov.hu-n megjelent közlemény az irányadó minden oktatási intézmény számára. A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul - jelenléti oktatásban - működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. “Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében”.

Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán történik, ahogy a tavalyi évben, úgy idén is az Operatív Törzs egyedi döntése alapján - reagáltak az EMMI részéről a kérdésünkre.

Ajánlom

További belföldi híreink