Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-28 06:37:00

Közgazdász: súlyos következménnyel járhat a nagy vagyoni különbségek kialakulása

Hét dollármilliárdosa is lehet Magyarországnak 2025-re - derül ki a Blochamps Capital friss elemzéséből. Az ATV Híradójának nyilatkozó közgazdász azt mondta, súlyos következményekkel járhat, ha egy társadalomban nagy vagyoni különbségek alakulnak ki.

Közgazdász: súlyos következménnyel járhat a nagy vagyoni különbségek kialakulása
Forrás: MTI

Nyílik az olló a legtehetősebbek alsó és felső rétege között – derül ki a Blochamps Capital friss elemzéséből. Az előrejelzések alapján a gyors ütemű vagyonkoncentráció miatt 2025-re akár 7000 milliárdosa és 7 dollármilliárdosa is lehet Magyarországnak.

A 100 Leggazdagabb Magyar című kiadvány szerkesztője megalapozottnak tartja, hogy pár éven belül megduplázódhat a magyar dollármilliárdosok száma itthon. A privátbanki tanácsadó cég elemzésével szemben azonban azt mondja, a pandémia ideje alatt is nőtt a leggazdagabbak vagyona, szerinte ez több dologra vezethető vissza.

"Ez több dologból eredeztethető: az egyik, hogy a vagyonok egy része külföldön van, amit nyilvánvalóan nem lát senki sem a tulajdonoson kívül, a másik, hogy az ingatlan vagyonok továbbra is felértékelődnek. A harmadik pedig roppant egyszerű, az euró-forint árfolyama is egy év alatt jelentősen változott, a forint több mint 10 százalékkal leértékelődött" - fejtette ki Szakonyi Péter, újságíró-szerkesztő.

Dávid Ferenc, közgazdász szerint negatív következményei lehetnek annak, ha nagy vagyoni különbségek alakulnak ki egy társadalomban. "Nyilvánvaló, hogy ilyen helyzetben a közbiztonság romolhat, a társadalmi feszültség fokozódhat. Azt kell mondanom, hogy a munka és adó morál is romlik, mert a szegényebb rétegek úgy érzik, hogy ők meglophatják a munkaadóikat, hiszen úgyis gazdagok, illetve nem fizetnek adót. Mondhatnám úgyis, hogy a fekete munka felszaporodhat. Általában elmondható, hogy a vagyonbiztonság is romlik, mert a sok szegényt irritálja nyilvánvalóan a kevesek gazdagsága" - fogalmazott a DK szakpolitikusa.

Az ATV Híradója által megkérdezett szociológus elmondta, önmagában ez az elemzés nem mond semmit a magyar társadalom összetételének alakulásáról, egy érdekességre azonban felhívta a figyelmet.

"A magyar társadalomnak azok a rétegei, akik a járvány alatt rákényszerültek és módjuk is volt arra, hogy megtakarítsanak, mert nem tudták elkölteni a pénzüket - már persze mondom, itt csak azokról beszélek, akiknek volt pénzük egyáltalán - akkor azok most ilyen értelemben kényszergazdagabbak lettek"

 - értelmezte a helyzetet Sik Endre szociológus.

Sik Endre kiemelte, ez csupán átmeneti jelenség, nem fogja megváltoztatni a társadalomban lévő egyenlőtlenségeket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink