Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-29 06:10:00

„A fertőzöttséget nem szabad fetisizálni” – melyik járványügyi adat lesz a legfontosabb a negyedik hullámban?

Rusvai Miklós virológus úgy látja, most már nem a fertőzöttek számát kell elsősorban figyelni, hiszen az oltottak is megfertőződhetnek, viszont ők sokkal kisebb eséllyel betegednek meg súlyosan, vagy halnak meg.

A szakember az ATV Start című műsorában arról beszélt: korábban is bizonyos számokhoz kötöttek egyes járványügyi intézkedéseket, most is lehetne ezek alapján döntéseket hozni. A fertőzöttek száma lassan, de emelkedik, Rusvai Miklós szerint ugyanis nem szabad ezt az adatot fetisizálni, ez ugyanis most, hogy magas az oltottak száma, önmagában kevés információt ad, hiszen az oltottak is megfertőződhetnek, de kevésbé betegedhetnek meg, és sokkal kisebb eséllyel halnak bele a betegségbe.

Most már nem a fertőzöttek száma kellene, hogy döntsön – amíg a kórházban lévők vagy a lélegeztetőgépen lévők száma alacsony, addig a fertőzöttek száma lehet akár magas is – tette hozzá.

Lezajlott az augusztus 20-ai ünnepségsorozat, és már látjuk, hogy emelkedés van a számokban, ez az iskolakezdés után sem elkerülhető a szakember szerint. Az eucharisztikus kongresszus, a vadászati kiállítás és a teltházas mérkőzések is rizikófaktort jelentenek, ezek után sorra megnőhetnek a járványügyi számok.

Főleg a rizikócsoportba tartozóknak fontos az egyéni védőeszköz, így például a maszkviselés. „Ne szégyelljük, tegyük fel a maszkot!” – fogalmazott a virológus. Mint mondta, tavasszal sem a tömegközlekedés volt az elsődleges fertőzési góc, hanem az olyan zárt terek, ahol akár kollégák, vagy családtagok voltak együtt maszk nélkül.

Rusvai Miklós abban bízik, hogy a negyedik hullám már alacsonyabb lesz, úgy fogalmazott: most vizsgáznak az oltóanyagok. A legjobb érv az lenne az oltás felvétele mellett, ha kiderülne, hogy ez valóban megvéd a haláltól és a súlyos betegségtől – tette hozzá a virológus.

Rusvai: mostantól folyamatosan nőni fognak az esetszámok

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink