Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-26 20:18:00

"Jött a gondozó, hazamehettek" - 28 nap után visszakapta gyermekeit az apa

Visszakapta a gyerekeit az az édesapa, aki korábban Híradónknak panaszolta el, hogy a gyerekek nevelőotthonba kerültek, mert a digitális oktatás megszűnése után nem engedte vissza őket az iskolába. A határozatot nemrég vehette kézhez: a gyerekek tegnap este már otthon aludhattak. Az ATV Híradó riportja.

Újra megölelhette Helgát és Misikét édesapjuk, Sándor, aki egy hónapon át küzdött ezért a pillanatért. A gyerekek 28 napig voltak gyermekotthonban. Ugyan közös szobában lehettek, a távollét azonban nagyon megviselte őket. Tegnap alhattak először a saját ágyukban.

"Szorongás volt, számoltam, hogy 28 napig tartott, de ez nekem 28 évszázadnak tűnt" - így írta le a gyermekotthonban töltött napokat a kisfiú. A gyerekek csak hetente egyszer, vasárnaponként találkozhattak édesapjukkal. Misi azt mondja, nagyon hiányzott neki az apukája. 

Helga ősszel lesz harmadikos, félénk kislány, a forgatásra is kedvenc plüssével érkezett, nagyon hosszú időszaknak élte meg a gyermekotthonban töltött időt, és nem érti, miért kellett ott lennie. A gyerekek szerdán tudták meg, hogy hazamehetnek: a kislány azt mondja, akkor nagyon boldog volt.

Az édesapa, Czeroven Sándor Híradónknak azt mondta: jogszerűtlen volt a XI. kerületi gyámhivatal határozata, ezért egy megsemmisítő határozat született. A férfi azt a 13 oldalt is megmutatta stábunknak, amelyben részletezik, hogy gyermekei visszakerülhetnek hozzá. A gyerekek korábban egyetlen napot sem hiányoztak az iskolából.

"Tulajdonképpen a gyerekek lettek büntetve, ez teljesen jogszerűtlen, jogsértő, ésszerűtlen, és az 1997-es római 31-es gyermekvédelmi törvényt két lábbal tapossa" - mondja Sándor.

A pszichológus szerint egy ilyen eset komoly trauma lehet a gyermekeknek. Bojti Andrea azt mondta, egy ilyen, akár átmeneti gondozásba vétel is hagyhat nyomot az ő lelkükben, pontosan azért, mert gyermekkorban az egzisztenciális bizonytalanság, tehát az, hogy ki az, aki a gondozója, hol lakik, hogy mi fog vele történni, mire számíthat, nagyon kardinális kérdés és nagyon traumatikus is tud lenni.

Az édesapa kártérítési pert fontolgat az őt ért fájdalomért. Híradónk megkereste a gyámügyet, válaszukban úgy fogalmaztak: Budapest Főváros Kormányhivatala kiemelt hangsúlyt fektet a családok és azon belül is a gyermekek védelmére. Hozzátették: a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárásban hozott szakmai döntés nem nyilvános, így a sajtó részére egyedi gyámhatósági ügyekben tájékoztatás nem adható.

Visszakapta az édesapa a gyermekeit

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink