Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-20 20:12:00

Falus Ferenc: már benne vagyunk a negyedik hullámban

A volt országos tiszti főorvos szerint már egy héttel ezelőtt átléptük egy újabb hullám küszöbét, most arra lenne nagy szükség, hogy sokat teszteljenek, ezt akár ingyenes, otthoni tesztekkel is segíteni lehetne.

Falus Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a mai, augusztus 20-i rendezvényekről. Úgy látja, ezeket FFP2-es maszkot viselve kellene részt venni, és legalább karnyújtásnyi távolságot kellene mindenkinek tartani.

A szakember szerint a negyedik hullám küszöbét már egy héttel ezelőtt átléptük, már benne vagyunk. Mint mondta, nagyon keveset tesztelnek Magyarországon, a hivatalos adatok szerint a pozitív tesztek száma így is egy hét alatt a négyszeresére nőtt. Úgy véli, szükség lenne arra, hogy otthon is teszteljük magunkat, más országokban ingyenesen is biztosítanak ilyen tesztet az embereknek.

A volt tiszti főorvos azt javasolja, ha bármilyen tünetet tapasztalunk, a leghamarabb teszteltessük magunkat, hiszen a delta variáns tünetei kevésbé elkülöníthetőek egy nyári megfázásétól, vagy akár a szénanátháétól. Ráadásul a delta variánssal sokkal több vírust hordozunk, ezzel meg tudunk mást fertőzni, akkor is, ha mi esetleg enyhe tünetekkel átvészeljük a betegséget.

Falus Ferenc még nem indítaná be az iskolákat, ezzel várna még 2-3 hetet. Beszélt arról is: lelassult az oltási program, szerinte az internetes regisztrációs rendszer nem segíti elő ennek az újbóli felgyorsulását, szükség lenne arra, hogy a legkisebb falvakba is elmenjenek, akár kamionokkal, buszokkal, és ott oltsanak, illetve beszéljenek rá embereket arra, hogy felvegyék a vakcinát.

Berobbanhat a járvány a hosszúhétvége után?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink