Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-21 07:12:00

Elemző: a magyarok nem csak a pénzek miatt szeretnének az unióban maradni

A Medián júliusi felmérése szerint a magyarok többsége nem akar kilépni az Európai Unióból. Hann Endre nem is érti, hogy ilyen arányok mellett hogyan merülhet fel kampánytémaként a Huxit. A Medián ügyvezető igazgatója szerint a magyarok nemcsak a pénzek miatt szeretnének az unióban maradni, és úgy véli, hogy valójában a kormány sem akar kilépni.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója az ATV Start című műsorában a Huxit kapcsán arról beszélt, hogy bár benne volt a levegőben és a közhangulatban, hogy téma lesz Magyarország Unióból való kilépése, de azt nem gondolta volna, hogy „egy kormányközeli publicista” ilyen nyílt frontot nyit majd.

A szakértő azonban „teljesen valószínűtlennek” tartja, hogy komoly, tudatos szándékról lenne szó a kormány részéről. Azt sem érti, hogy hogyan merülhet fel kampánytémaként a kilépés, miközben a magyar emberek véleménye hosszú évek óta változatlan: a döntő többség – még a Fidesz-tábor 79 százaléka is – maradni szeretne. A szakértő szerint ezzel a támogatottsággal nagyjából az unió középmezőnyébe tartozunk.

Hann arra is rávilágított, hogy szerinte a magyarok nemcsak a pénzek miatt szeretnének az unióban maradni, hanem például az emberek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása miatt is. Szinte nincs már olyan magyar család, akinek a szűkebb-tágabb környezetében ne lenne olyan, aki kint tanul vagy dolgozik – vélekedett a szakértő, aki szerint egyébként egyértelmű, hogy Orbán Viktor kezdeményezte a konfliktust az Európai Unióval.

Azt mondta: ha ez egy politikai játszma a kormány részéről, akkor rettentően kockázatos. Mi ugyanis sokkal jobban rá vagyunk szorulva az unióra, mint mondjuk Nagy-Britannia, és még ott is csalódást okozott a kilépés hatására kialakuló helyzet, és nehezen született meg a megállapodás az egyes előjogok megtartásáról. Magyarország sokkal rosszabb, alárendeltebb helyzetben van: ez egy kicsi, sebezhető gazdaság – mutatott rá a szakértő, aki szerint Magyarországot Nagy-Britanniához hasonlítani enyhe túlzás, és a Brexit példáját csak „propagandisztikusan” lehetne felhasználni.

Hann: súlyos bumerángnak bizonyulhat a Fidesz kilépési szándéka az EU-ból

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink