Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-19 18:29:00

Magyar Levente: megelőlegezik a 26 magyar hazaútját Frankfurtból, de vissza kell fizetniük

Az ATV Híradójának információi szerint este érkeznek Budapestre néhányan abból a 26 magyarból, akik zsoldosként szolgáltak Afganisztánban. Ezzel kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes azt mondta: van aki vonattal, van aki busszal jön haza Frankfurtból, a költségeket, ha kell, megelőlegezik nekik. A Honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s tagja nem érti, miért nem küldtek kormányzati gépet a magyarokért.

Pekker Noémi kedden kereste meg híradónkat, azzal a hírrel, hogy volt párja és másik 25 magyar, akik zsoldosként a holland nagykövetséget védték Afganisztánban, a kabuli reptéren várják, hogy kimenekítsék őket.

Azóta a helyzetük jobb, csütörtök hajnalban már Frankfurtban voltak, onnan pedig van aki busszal, van aki pedig vonattal érkezik Magyarországra. A düsseldorfi konzulátussal tartják a kapcsolatot. Magyar Levente szerint minden segítséget megadnak nekik, a hazautazás költségeiket megelőlegezik, ezt vissza kell fizetniük.

Az MSZP nem érti, miért nem a kormány hozza őket haza Németországból.

„Az elmúlt években vásárolt, úgy nevezett nem kormányzati gépek, amik állítólag a magyar hadsereg gépei, de leginkább a kormány politikusait szállítják jobbra-balra a világban, ezek közül miért nem lehetett valamelyiket kiküldeni Frankfurtba?” – tette fel a kérdést Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja.

De nem csak ez a 26 magyar, hanem több civil is kint van Afganisztánban. Értük, és azokért az afgánokért, akik az elmúlt években a magyarokat segítették, a kormány gépeket küldött.

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes elmondta: nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen a fővárosban vannak kaotikusállapotok, hanem, mint fogalmazott, „

az egész közép-ázsiai légtérben, hiszen a fél világ ott van most, és szeretné hazahozni az állampolgárait. A szabadságát töltő Szijjártó Péternek kellett éjjel Üzbegisztánba telefonálni, hogy használhassuk a légterüket, és leszállhasson a magyar gép tankolni”

– közölte Magyar.

A miniszterhelyettes hozzátette:nem bocsátkozna jóslatokba, „de vannak biztató és kevésbé biztató előjelei is annak, hogy azok a személyek, akik repülőgépre kívánnak szállni Kabulban, el tudják-e érni a repülőteret.”

Magyar Levente szerint a helyzet bizonytalanságát az adja, hogy azokat az afgánokat, akiket e magyar gép elhozna, a tálibok egyáltalán a reptér közelébe engedik-e.

Elindultak a magyar repülők Afganisztánba a kint rekedtekért

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink