Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-19 12:43:00

Honvédelmi miniszter: Hibás politikai döntés született

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Spirit FM Exkluzív című műsorának vendége volt, ahol többek között az afganisztáni helyzetről beszélt és tett komoly kijelentéseket.

„Rendkívül bonyolult és kritikus” – kezdte az afgán helyzet értékelését Benkő. A kialakult konfliktus magyarázatára a miniszter a 2001. szeptember 11-én történt Egyesült Államokbeli terrortámadást említette: utána döntött úgy Amerika és a nemzetközi szövetségesek, hogy a térségben beavatkozásra van szükség, „nagyon rövid idő alatt meg is döntötték a tálib hatalmat, és megkezdődött egy egészen más Afganisztán építése.” Ehhez az, akkor már NATO-művelethez csatlakozott Magyarország 2003-ban.

A NATO akkori döntése az volt: „együtt be, együtt ki”, vagyis, hogy senki nem hagyja ott ezt a missziót – magyarázta Benkő Tibor. Szerinte Joe Biden amerikai elnök áprilisi bejelentését, miszerint az USA kivonja csapatait az országból, sokan nem vették jó néven, mert „még nem fejeztük be ott a munkát.” Ám ezt tudomásul vették, és Magyarország június elején ki is vonta az utolsó katonákat is a területről.

Nem ért egyet Bidennel

A miniszter saját megfogalmazásában „katona fejjel gondolkodik”, és így helytelennek tartja Biden ezen döntését. A 2001 óta tartó időszakban rengeteg katona, köztük hét magyar vesztette ott életét: Kovács Gyula és Nemes Krisztián tűzszerészek tálib merénylet áldozatai lettek.

„És akkor miért küzdöttek ők? Miért harcoltak? Azt mondtuk, hogy ott szeretnénk egy élhetőbb világot teremteni, szeretnénk megvalósítani, hogy onnan ne kelljen elmenekülni az embereknek. Hát mindez megvalósult? Innentől kezdve azt mondom, hogy hibás politikai döntés született” – hangzott el Benkőtől.

A honvédelmi miniszter az ottani, afgán szövetségeseiről is beszélt, akik az évek során segítették a magyarok munkáját. Elmondta, hogy az ő kimenekítéséről nem oszthat meg pontos információkat, de kiemelte, hogy az állam felelősséget érez értük és családjaikért, ezért dolgoznak a folyamaton.

Európa felé is jönni fognak a menekültek

Bár a tálib vezetés most azt nyilatkozta, hogy sok mindent megtartanak az eddig elért változásokból Afganisztánban, többek között például a nők jogait illetően, de a miniszter megfogalmazásában ezek és a tálibok rendszabályai „sok helyen ütköznek, nem tudni, hogy a kettőt hogy lehet majd összeegyeztetni.”

Benkő Tibor további következményekről is beszélt: szerinte az amerikai döntés miatt menekültáradat indult meg már most az ázsiai térségben, de Európa felé is jönni fognak. Ez a téma és a további kérdések Afganisztánnal kapcsolatban, a jövő heti uniós miniszteri tanácskozáson is szóba kerül majd - mondta Benkő a beszélgetésben, amit teljes hosszában ide kattintva hallgathat meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink