Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-17 16:19:00

Kiderült: Amszterdamon keresztül a britek szállítják haza az Afganisztánban rekedt magyarokat

Britek szállítják haza azt a 26 magyart, aki kint maradt Afganisztánban, híradónk úgy tudja, hogy három óra múlva szállnak fel, és onnan Amszterdamba mennek. Arra várnak, hogy a civilektől megtisztítsák a pályát. Őket szombat éjjel evakuálták, azóta a kabuli reptéren vártak, korábban mindannyian a Holland nagykövetséget védték. A külgazdasági és külügyminiszter-helyettes bejelentette óráról órára jelentkeznek újabb és újabb magyarok, akik Afganisztánban maradtak, őket biztonságban haza fogják hozni Magyarországra.

"Nekem a volt párom rekedt kinn Kabulban" - mondta Híradónknak Pekker Noémi. A volt párján kívül még másik 25 magyar van kint. Noémi kedd kora reggel kereste meg híradónkat, az mondta azért, mert az olvasta, és látta a hírekben, hogy a magyar kormány nem tud kint maradt magyarokról.

"Szombat éjjel evakuálták őket, ők a Holland Nagykövetséget védték fegyveres őrök voltak egy magán cég alkalmazásában. a legtöbben ex honvédok, de van köztük ex rendőr is, de mindannyian mint magánszemély vannak kint tulajdonképpen" - mondta Noémi. A reptér katonai bázisán van internet, Noémi is így tartja velük a kapcsolatot.

"Egyre rosszabb a helyzet, este is volt egy incidens, a tálibok közel kerültek a kerítéshez, úgyhogy megkérték őket, hogy segítsenek a védelemben, és megjelentek a brit katonák, erre lecsitult a helyzet" - magyarázta Noémi.

A menekítés nagyon bonyolult- magyarázta Híradónknak Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakember, egyrészt, mert mindenki azt hitte, még sok idejük lesz elhagyni a térséget, másrészt mert bár a tálibok azt mondták engedik a biztonságos kimenekítést, de ez akár változhat is.

atv.hu

Britek menekítik ki az Afganisztánban maradt magyarokat

 

Ajánlom

További belföldi híreink