Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-10 15:57:00

Ősztől már Budapesten is érezhető a pedagógushiány, válságban a tanári szakma

Óriási a baj, jövőre 4800 tanár hiányzik majd a szakmából a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Szabó Zsuzsa elnök a Spirit Fm Aktuál című műsorában azt mondta, az egész tanárképzésen érezhető, hogy évek óta tanárvesztésben működik az iskolai rendszer.

Példaként említette, hogy egy fővárosi, elit budai iskola 24 főre hirdetett meg üres állást, de mindössze 9-en jelentkeztek, így a vidéki tanárhiány most már a fővárosban is megjelent.

Szabó Zsuzsa a 2017-es adatokat vizsgálva azt mondta, ezek a pedagógusok 2022-ben, vagyis jövőre lépnek pályára, de összevetve az abban az évben nyugdíjba vonuló pedagógusok számával, jól látszik, hogy 4800-al kevesebb tanár lesz abban az évben. A szakszerevezti vezető szerint ezt a hiányt még az is fokozza majd, hogy a frissen végzettek egy része el sem kezd majd dolgozni, hiszen a bruttó 230 ezer forintos pályakezdő fizetésnél szinte mindenhol jobban lehet keresni egy diplomásnak. Szabó Zsuzsa azt mondta, 300-400 milliárd forint hiányzik a szektorból. A "vákumidő" alatt nem lesz elég tanár, így nem garantálható a minőségi oktatás, hiszen a meglévő állománnyal próbálják majd helyettesíteni a hiányt, vagyis a pedagógusok túlhajszoltak, kimerültek lesznek. „Egy kizsigerelt, agyonhajszolt, nagyon kifáradt kollega nem fog tudni mosolyogni, nem fog tudni olyan teljesítményt nyújtani, amire szüksége lenne a jelenkor diákjainak” - mondta Szabó Zsuzsa.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink