Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-10 18:12:00

Megállathatatlanul apad a Velencei-tó vízszintje - több van a háttérben?

A klímaváltozás érezteti a hatását a Velencei-tónál is, amelynek vízszintje jelenleg 3 naponta 1 centimétert csökken. A Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy 40 milliárd forintból helyre lehetne állítani a tavat, a kormány azonban nem tud segíteni. A tó mellett egyébként van két víztározó, amelyben horgásznak, de ezekben is alacsony a vízállás, és a nagy meleg miatt elkezdődött az algásodás. Az ATV Híradó riportja.

Egy-egy vízfolt, nádas, és zömében száraz területek. Ilyen most a Velencei-tó, a délnyugati részén lévő madárrezervátum nagy része teljesen kiszáradt. Az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője Híradónknak elmondta, hogy a mai napon a Velencei-tó átlag vízállása 82 centiméter - nyáron az alsó szabályozási szint 137 centiméter.

A jelenlegi, és az átlagosnál melegebb, csapadéktalan időjárásban azzal számolnak, hogy 3 naponta 1 centimétert párolog a víz. A tó mellett egyébként van két víztározó, amelyben horgásznak, de ezekben is alacsony a vízállás, és a nagy meleg miatt elkezdődött az algásodás. Ha tehát innen pótolnák a vizet, akkor a Velencei-tó minősége is sokat romlana. Ugyanakkor lenne lehetőség egy karsztvizes pótlásra is.

"Ebből a csőrendszerből egyszer megpótolták vizet, nyilvánvalóan erre lenne lehetőség azért az egy jóval összetettebb döntés, hiszen itt azt az ivóvízbázist is figyelembe kell venni" - mondta Siklós Gabriella.

A Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy 40 milliárd forintból helyre lehetne állítani a tavat, a kormány azonban nem tud segíteni. Áder János alapítványa viszont segítene: a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője az állami rádiónak azt nyilatkozta, hosszú távú megoldást keresnek, a köztársasági elnök azt kérte tőlük, hogy állítsanak fel egy szakemberekből álló csapatot.

Németországi áradások, görögországi tüzek, észak-amerikai hőséghullámok, hatalmas viharok. Az elmúlt időszakban szinte naponta érkeztek a felkavaró felvételek a katasztrófa sújtotta területekről.

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, a CEU-professzora úgy látja: ha most nem változtatunk, és nem fogadjuk el azt, hogy nem élhetjük ugyanúgy az életünket, mint eddig, akkor nagyon szomorú élet vár ránk. Mint fogalmazott, azok a katasztrófák, amiket láttunk most a tévében, előbb-utóbb a saját környezetünkben is megtörténnek.

Az ENSZhez tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület jelentése szerint a jövőben is erre lehet számítani. Többek között azért, mert a világ országai túl sokáig nem léptek fel a károsanyag-kibocsátás ellen. A jelentés szerzői komoly kormánydöntéseket várnak.

Klímakutató: Már tegnap lépni kellett volna, de még nem késő

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink