Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-06 05:40:00

Ökotárs Alapítvány igazgatója: Nem lehet megmondani, mitől esett el a szektor a Norvég Alap elbukásával

Csütörtök reggel összesen 77 milliárd forint támogatástól esett el Magyarország, ugyanis a kormánynak nem sikerült megegyeznie Norvégiával arról, hogy a civileknek járó keret elosztását ki koordinálja Magyarországon.

Az eddig ezzel foglalkozó Ökotárs Alapítvány a kormány szerint ugyanis egy „sorosista” szervezet. Az ATV Start vendége Móra Veronika az alapítvány igazgatója volt.

Néhány éve újította fel a kormány a Budapesti Katolikus Gimnázium épületét, erre a Norvég Alapból jutott pénz, szintén innen volt forrás a Máltai Szeretetszolgálat szűrőbuszára is. Az alap töredéke, körülbelül 4 milliárd forint a civil szervezeteknek járó támogatás, melynek elosztását idáig az Ökotárs Alapítvány koordinálta. A 77 milliárdnyi támogatásból azonban most egy fillér sem fog érkezni: a magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok itteni kezelése miatt ugyanis konfliktusba került a norvégokkal, ugyanis azt akarták elérni, hogy beleszólásuk legyen, mely szervezetek kezelhetik a pénzt.

A Miniszterelnökség úgy fogalmazott, nem fogadja el Norvégia diktátumát, és jogorvoslati lehetőségeket fog keresni. Norvégia azonban arra is nyitott, hogy külön pályáztatás útján, közvetlenül a civilekhez juttassa az összeget.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója elmondta, nem lehet felmérni, mi mindentől estek el ezzel a civil szervezetek, hiszen arról még szó sem esett, hogy kik pályázhatják meg az összeget, az egyeztetés már a lebonyolító szervezet kiválasztásánál megbukott.


„A támogató országok és a magyar kormány által megkötött megállapodás aláírása után nem sokkal megjelent a civil alap lebonyolító szervezetét kereső pályázati felhívás. Ebben a felhívásban azt is kijelölték a támogatók, hogy milyen területeken kívánnak civil szervezeteket támogatni: ezek a demokrácia, emberi jogok, női esélyegyenlőség, társadalmi igazságosság és környezeti érdekérvényesítés – olyan szervezetek kaphattak volna ebből a támogatásból, melyek ezeken a területeken dolgoznak, érnek el eredményeket” – fogalmazott.
Részletesebb pályázat azonban még nem volt: egyelőre csak a lebonyolító szervezet támogatására jelent meg a pályázat, amit ha kiválasztottak volna, akkor az is nyílt pályázati úton osztotta volna szét ezt a támogatást – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy így nyilvánvalóan még nem tudhatták, kikhez került volna az összeg.

Mindeközben a 24.hu-n megjelent egy részletes cikk, amiből megismerhetők az Ökotárs Alapítvánnyal versenyző szervezetek is. Fontos megjegyezni, hogy a norvég fél ragaszkodott, hogy a lebonyolító az államtól független szervezet legyen. A kormány mint ilyet javasolta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, melynek az elnöke Kövér László, vagy a Nő a siker nevű miskolci alapítványt, amit egy fideszes országgyűlési képviselő alapított, és a kuratóriumában Mészáros Lőrinc korábbi felesége is megtalálható.

Móra Veronika azt is elmondta, ha újabb pályázat jelenne meg, abban az esetben megfontolnák az indulást rajta, feltéve, hogy a célkitűzései megegyeznek az övékkel. Az igazgató szerint azt azonban nehéz megmondani, hogy a támogatás elvesztése mennyire hozza nehéz helyzetbe a szektort.

„A civil szervezetek esetében a „mi lett volna, ha”, illetve az, hogy elesnek egy forrástól, nehezen értelmezhető, hiszen egy ilyen szervezet folyamatosan igyekszik forrásokat keresni, legyen az akár állami, uniós, vállalati és legfőképpen magánszemélyek támogatásai. Az azonban, hogy egy civil szervezet hány ügyet tud felkarolni, attól függ, mennyire sikeres a forráskeresésben”

 – fogalmazott.
Az Ökotárs Alapítvány igazgatója úgy látja, hiába a lebonyolító szervezet kiválasztásán bukott el a megállapodás, mégsem ők az ügy középpontja: „A történet középpontjában a két ország áll, illetve azok a szervezetek, akik a támogatást elnyerték volna, mi csupán egy közvetítő, támogató szerepet töltöttünk volna be” – mondta Móra Veronika, hozzátéve, nem a szimpátia miatt ragaszkodtak hozzájuk a norvégok, hanem egy szakmai értékelés eredménye miatt.

Magyarország végleg elbukta a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatását

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink