Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-05 13:36:00

Harmadik oltás: a WHO szeptemberig várna, itt a Koronavírus központ válasza

A harmadik oltás megkezdésével tovább szeretnék erősíteni a magyar emberek védelmét. De szükség esetén Magyarország további vakcina felajánlásokra is kész más országoknak - válaszolta a Koronavírus sajtóközpont megkeresésünkre a WHO harmadik oltással kapcsolatos kérésére reagálva.

„A vakcinakereskedelem nagyrészt a gyártók és a nagyhatalmak megállapodásán múlik, a hazánkra eső nyugati vakcinák mennyiségét az EU központi beszerzés szabályozza. Magyarország számos országot segít szolidaritásból vakcinával, és szükség esetén további felajánlásokra is kész” - reagált a Koronavírus sajtóközpont az atv.hu-nak, amikor a harmadik oltás kapcsán a WHO kéréséről kérdeztük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint legalább szeptemberig várni kellene a harmadik oltással, hogy a hátrányos helyzetben lévő régiókban is beoltsák a lakosság egy részét - minden országban legalább a lakosság 10 százalékát.

Orbán Viktor miniszterelnök július 16-án jelentette be, hogy Magyarországon lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét augusztus elsejétől, de a második oltást követően el kell telnie legalább négy hónapnak. A háziorvosok ettől eltérhetnek, mindenki keresse fel az orvosát - mondta akkor a kormányfő.

Ennek megfelelően Magyarországon már elkezdődött a regisztráció a harmadik oltásra, és augusztus elsejével maga az oltás is. A Magyar Nemzet a napokban írt arról, hogy már több mint 27 ezren regisztráltak harmadik oltásra, és nyolcezren az oltást is felvették.

A magyar emberek védelmét szeretnék tovább erősíteni a járvány újabb hullámaival szemben

A Koronavírus sajtóközpont a kérdésünkre azzal reagált: “A harmadik oltásokat is elsősorban annak köszönhetően tudtuk elkezdeni, hogy a kormány az uniós beszerzésen túl nemzeti hatáskörben is szerzett be oltóanyagot. A harmadik oltások megkezdésével tovább szeretnénk erősíteni Magyarország és a magyar emberek védelmét a járvány újabb hullámaival szemben” - írták.

Ajánlom

További belföldi híreink