Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-04 05:32:00

Lakásfelújítási lázban ég az ország

Minden hatodik háztartásban terveznek lakásfelújítást a következő egy évben - derül ki a GKI Gazdaságkutató Intézet friss felméréséből. Utoljára 2007-ben volt hasonló magas szinten a korszerűsítési kedv. A megkérdezettek 40 százaléka részben állami támogatásból szeretné megvalósítani a felújítási terveit. Az ATV Híradó riportja.

Hatalmas mértékben nőtt a lakásfelújítási kedv

 

Folyamatosan zajlik a munka a 13. kerületben, új építésű ingatlanokat építenek a Duna part közelében. Hasonlóan felújítási kedvet mutat GKI Gazdaságkutató Intézet friss felmérése is. Petz Raymund, a GKI Gazdságkutató Zrt. ügyvezető igazgató szerint „a felmérés eredménye azt mutatja, hogy következő egy évben, a lakosság 14%-a számít arra, hogy biztos vagy valószínűleg felújítja a lakását, hogyha átszámoljuk a magyar lakásállományra, akkor 700 ezer lakásnak a felújítását jelenti.”

Az ingatlan szakértő szerint a használt lakások sokszor rossz állapotban vannak, ami szintén fokozhatja a felújítási hullámot. „A használt lakásokat drágán kínálják, ugyanakkor az érte kapott minőség nem éri el azt a szintet, amire a vásárlók várnak. Ezen segíthet az, hogyha rengeteg új lakást felújítanak a tulajdonosok, mert ők is drágábban tudják értékesíteni és a vevők is találkozhatnak azzal a minőséggel, amit elvárnak” – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Idén hét hónap alatt 5,5 százalékkal drágultak a Budapesten az új lakóingatlanok árai, a megyeszékhelyeken még erőteljesebb áremelkedés látható, a drágulást leginkább az építőanyagárak emelkedése okozza.

Budapesten az új lakások, négyzetmétere 200 ezerrel kerül többe a használt lakásokéhoz képest, emelte ki Balogh László.

A Világgazdaság információi szerint a jelenlegi nettó átlagjövedelem mellett 30 millió forint lakáshitel igényelhető, ezért sokan inkább használt lakás vásárlásban gondolkodnak. A hitelszakértő kiemelte a hiteligénylési kedv is magas, ami szintén a lakások iránti keresletet mutatja. A lakásvásárlásra felvett hitelek esetében a legtöbben 15-20 milliót igényelnek, amit aztán átlagosan 20 évig törlesztenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink