Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-04 07:35:00

Elbukta Magyarország a Norvég Alapot

Az összesen 77 milliárd forintos támogatásból egy fillér sem érkezik, mert a magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok itteni kezelése miatt konfliktusba került a norvégokkal.

Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai – közölte a Népszava kérdésére az oslói külügyminisztérium. A lap szerint a tájékoztatás alapján egyértelmű, hogy az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett.

Az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok 2014-2021-es időszakra vonatkozó támogatási összege 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. A program harmadik legnagyobb kedvezményezettje Magyarország, a pénzekből azonban egy fillér sem érkezik, mert a magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok itteni kezelése miatt konfliktusba került a norvégokkal.

A Norvég Alap feltétele ugyanis az, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen, a magyar kormány viszont szeretett volna beleszólást szerezni abba, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink