Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-03 15:45:00

PSZ-alelnök: nagyon megkésett lépés a diákok beoltása

Totyik Tamás szerint, ha augusztus végén oltják be kampányszerűen a gyerekeket, akkor csak október végére alakul ki náluk a védettség, amikor sok szakember szerint a járvány már újra itt lesz. A szakszervezeti alelnök azt is furcsának tartja, hogy a kormányzat az intézményvezetőkkel szerveztetné meg az oltást.

Nemrég levelet kaptak az iskolák, hogy értesítsék a szülőket arról, hogy lesz oltási lehetőség augusztus utolsó két napján, és mérjék fel az igényeket. Az iskolák vállalhatták azt is, hogy oltópontok legyenek, akár az iskolaorvos is be tudja adni a Pfizer-oltást, de kérhetnek olyan orvoscsapatot, amely ezt meg tudja tenni helyben.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a pedagógusok alapfeladata itt az lenne, hogy a szülőktől begyűjtsék a nyilatkozatokat, hogy hajlandók-e beoltatni a gyerekeket, majd az iskolaorvossal egyeztetni, hogy vállalják-e az oltást.

Az alelnök az ATV Start című műsorában azt mondta, ez egy nagyon megkésett lépés, mert 8 hét kell, hogy a teljes védelem kialakuljon. Ha augusztus utolsó napjaiban oltják be a gyerekeket, akkor csak októberben lesznek védettek, amikor a szakemberek szerint a járvány már újra itt lesz. A pedagógusok nem értik, hogy mikor június végén még bent voltak az iskolában, felzárkóztattak, napközis táborokat szerveztek, miért nem akkor adták ki a feladatot, hogy a nyilatkozatokat begyűjtsék – tette hozzá.

Totyik Tamás azt mondta, a KSH adatai szerint 600-700 ezer között van ez a korosztály, és mintegy 200 ezer olyan gyerek lehet, akit már beoltottak, vagyis 400 ezer gyerek oltását pár nap alatt le akarja bonyolítani a kormány. Az, hogy az intézményvezető szervezze az oltást, „eléggé furcsa”, mert nem mindenhol van például védőnői szoba, ahol ezt meg lehet biztonságosan oldani. Az újonnan iskolába érkezők adatait ráadásul még nem is ismerik az iskolák, ez is nehézséget okoz.

Az alelnök szerint ezt a körlevelet olyanok írták, akiknek „nem sok köze van az oktatás rendszeréhez”, csak „rálőcsölték” a pedagógusokra ennek a feladatnak a megoldását.

Fogynak a pedagógusok

Ezt úgy lehetne megoldani, hogy iskolákat zárunk be, ami ellentétes a kormányzat politikájával, amely 2010 óta újranyitott rengeteg vidéki iskolát – reagált a PSZ alelnöke arra a felvetésre, hogy az elmúlt években folyamatosan csökken a pedagógusok száma, a következő öt évre pedig több mint 20 ezer tanár kiesését prognosztizálják a rendszerből.

A munkaterheket nem lehet tovább növelni, Európában a magyar tanároknak a legmagasabb a munkaterhelése. Teljesen elértéktelenedett a tanári fizetés, a pályakezdő pedagógusok bérét ki kell egészíteni ahhoz, hogy a garantált bérminimumnál magasabb legyen – sorolta a szakember. Hangsúlyozta: ha a kieső 20 ezer főt pótolni akarjuk, akkor a pályakezdők fizetését legalább 60 százalékkal emelni kell ahhoz, hogy a diplomás pályakezdők bérét elérje.

Pedagógusok ezrei hiányoznak az oktatásból!

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink