Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-03 13:41:00

Népszava: közösségi oldalakon keresik a sinopharmosok, hol kaphatnának Pfizert

A harmadik oltásért oltópontra jelentkezők nem tudhatják előre, hogy milyen vakcinát kapnak majd, mivel a hivatalos ajánlás szerint bármilyen anyagra bármi adható harmadik oltásként. Ezért, akik Sinopharmot kaptak, Facebook-csoportokban igyekeznek kideríteni, hol kaphatnának mRNS-alapú vakcinát – állítja a lap.

A Kelen Kórház, mint oltópont vállalta, hogy beoltják mRNS vakcinával azokat a Sinopharmmal oltottakat, akiknek nincs mérhető mennyiségű antitestjük – írja a Népszava.

Kövesd Zsuzsanna, a kórházat működtető cég vezetője szerint augusztus 12-én kezdődnek náluk ezek az oltások, és egyelőre 220 jelentkezőjük van, őket 3 nap alatt olthatják be. Az ügyvezető elmondta: megvizsgáltak mintegy 70 olyan sinopharmost is, akik előzőleg Romániában már megkapták harmadik oltást a Pfizer-vakcinából, és valamennyiüknél nagyon magas ellenanyag szintet mértek.

A Kelen Kórházban egyelőre csak olyanok harmadik oltását vállalják, akik Sinopharmot kapta, vagy, akik mással vannak oltva, de igazolják, hogy nem indult be náluk az ellenanyag termelése.

Az oltópontok mellett be lehet jelentkezni a háziorvosokhoz is a harmadik oltásra, ám egy somogyi orvos megfogalmazása szerint „nem egyszerű a helyzet.”

„Az emberek az interneten mindenfélét összeolvastak már a vakcinákról, s jellemzően rendesen össze is kavarodott bennük a sokféle információ, például a megannyi ajánlás, hogy melyik vakcinát melyik másikkal lehet-érdemes kombinálni”

 – jegyezte meg a lapnak.

Egy másikuk szerint a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek átverve érzik magukat.

„Most telefonon próbálom nekik elmagyarázni, miért lenne fontos számukra a harmadik oltás. Csak éppen rengetegen nem kérik, nemhogy a kínait, de a többit is elutasítják, úgy érzik, megvezették őket, amikor azt mondták nekik, nyugodtan vegyék fel a Sinopharmot, mert hatásos. Rábeszélni senkit sem akarok, az oltás mindenkinek a saját döntése, felelőssége. Viszont nyilatkozatot kérek mindenkitől, hogy aktuálisan nem kéri, nem szeretném ugyanis, ha a nyakamba varrnák, hogy én nem tettem meg mindent” 

– magyarázta.

Akik viszont kérik a harmadik oltást, szinte kivétel nélkül a Pfizerhez ragaszkodnak.

„Akad egy-egy, az első két alkalommal AstraZenecát vagy Szputnyikot kapott páciens, aki harmadiknak is ugyanazt kéri, de láthatóan a Pfizer iránt a legnagyobb a bizalom. Akik pedig eredendően is Pfizert kaptak, hallani sem akarnak másról, így nagy kérdés, lesz-e elegendő ebből a vakcinából” – írta meg a lap.

Kutatás: A 60 év felettiek negyedénél nem hatásos a Sinopharm vakcina

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink