Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-03 15:59:00

Dobrev-Karácsony: a teljes lakosságban holtverseny, az ellenzéki szavazók körében Dobrev-előny

Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt látják a legalkalmasabbnak a válaszadók az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltségére a Pulzus ATV megbízásából elvégzett kutatása szerint. Az ellenzéki pártok támogatói körében Dobrev Klárát 32, Karácsony Gergelyt 27 százalék találja alkalmasnak.

Az 1000 fő július végén történt megkérdezésével végzett kutatás eredménye azt mutatja: Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt egyaránt a megkérdezettek 19-19 százaléka tartja alkalmasnak arra, hogy az ellenzék közös miniszterelnökjelöltje legyen. A válaszadók 14 százaléka véli úgy, hogy Jakab Péter lenne alkalmas az ellenzék kormányfőjelöltjének, míg Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 9, Pálinkás Józsefet 4, Fekete-Győr Andrást pedig 3 százalékuk látja erre alkalmasnak – a megkérdezettek 32 százaléka nem tudta vagy nem válaszolt a kérdésre.

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A válaszadók nemek közötti megoszlása azt mutatja, hogy Dobrev Klárát alkalmasnak tartóók között a nők, míg a többi jelöltet alkalmasnak látó között a férfiak felülreprezentáltak – leginkább igaz ez a Márki-Zay Pétert, Pálinkás Józsefet és Fekete-Győr Andrást alkalmasnak tartók között.

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A válaszadók életkori megoszlásából kiderül: a középkorú (40-59 éves) válaszadók körülbelül hasonló arányban tartják alkalmasnak Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt (20, illtve 21 százalék), ugyanakkor a Dobrev Klárát alkalmasnak tartók között felülreprezentáltak a 60 évnél idősebbek (24%), Karácsonynál pedig a 40 évesnél fiatalabbak (23 százalék).

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A válaszadók iskolai végzettség szerinti megoszlása azt mutatja, hogy Dobrev Klárát valamivel több felsőfokú végzettségű választó tartja alkalmasnak közös miniszterelnökjelöltnek (19 százalék), mint Karácsonyt (16 százalék).

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A településtípus szerinti megoszlásból az derül ki: a Karácsony Gergelyt alkalmasnak tartók között felülreprezentáltak a budapestiek (31 százalék) és meglepően gyengén áll a megyeszékhelyen élők körében (8 százalék).

forrás: pulzusForrás: Pulzus

A kutatásból az is kiderül, hogy az ellenzéki szavazók nagyobb aránya tartja alkalmasnak Dobrev Klárát az ellenzék miniszterelnökjelöltjének (32 százalék), mint Karácsony Gergelyt (27 százalék).

forrás: pulzusForrás: Pulzus

Ami a jelöltek alkalmassága megítélésének változását illeti, Karácsony Gergelyt májusban 19, júniusban 18, júliusban ismét 19 százalék tartotta alkalmasnak, míg Dobrev Klárát májusban 18, júniusban 19, júliusban pedig szintén 19 százalék. A többi jelölt közül Fekete-Győr Andrást hónapról hónapra kevesebben tartják alkalmasnak miniszterelnökjelöltnek (május: 5, június 4, július 3 százalék).

forrás: pulzusForrás: Pulzus

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink