Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-02 09:32:00

Kiderült, tényleg egymilliós fizetéseket osztogatnak-e a Balatonnál

A Telex utánajárt, hogy tényleg a magyar átlagfizetés többszörösét lehet-e megkeresni a balatoni vendéglátásban.

Az utóbbi időszakban megjelent hírek szerint jelentős összegeket lehet megkeresni a Balatonnál vendéglátósként, a Telex most utánajárt, valóban az átlagfizetés többszörösét viszik-e haza az ott dolgozók - írja a Napi.hu

A cikkben megszólaló balatonfüredi vendéglátóhely egyik felszolgálója elmondta, náluk átlagosan 400-450 ezer nettót keresnek havonta, de van, hogy az 500 ezer is összejön. A kétségtelenül magas fizetésekért azonban rendesen meg is dolgoznak, a pincérek és pultosok akár napi 14-15 órákat is dolgoznak és csak heti egy szabadnap jár nekik.

Egyik ismerősétől úgy tudja, van olyan hely, ahol egy mosogató is megkeres 400 ezret, azonban ehhez heti hat napon 12-14 órákat dolgozik a forró konyhában.

A Telexnek megszólaló balatoni szakácsok is hasonlóan hosszú műszakokat visznek: nettó 2000-2500 forintos órabérben napi 11-12 órákat dolgoznak. A portál egy gyors számolást követően megállapította, ez nagyjából 690 ezer forint nettót jelent, ami azonban még messze van az egymilliótól.

A vendéglátásban dolgozók egyik érdekvédelmi szervezeteként működő Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet elnöke, Várnai Zsuzsanna, a szervezet elnöke szerint a tavalyi, járvány miatt hozott létszámleépítések után nem sikerült visszahozni a szakképzett vendéglátósok egy jelentős részét, ezért szakképzetlen tömegek állnak munkába a szektorban:


„És sok esetben tényleg látszik a hozzá nem értés, az, hogy sokan életükben nem dolgoztak a szakmában” – mondta.

Az elnök hozzátette, hogy szerinte nem igaz, hogy a vendéglátásban dolgozók jól keresnek, hiszen a több százezres fizetésekért az ágazatban nem 8 órát dolgoznak a munkavállalók, hanem 12 vagy még több órát naponta, és az is nagyon gyakori, hogy nincs heti két szabadnapjuk, tehát ha csak az órabéreket nézzük, akkor nincsenek kiemelkedő fizetések - írja a portál.

atv.hu

„Felháborító az, hogy a Balaton használatát mindenki sajátjának gondolja” – káros mederkotrást végzett valaki Balatonfenyvesen

 

Ajánlom

További belföldi híreink