Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-01 19:11:00

Magyar turistákat is érinthetnek a Törökországban tomboló tüzek

Nincsenek közvetlen veszélyben magyar állampolgárok Törökországban, ahol a napok óta pusztító erdőtüzek miatt több ezer turistát kellett kimenekíteni tengerparti szállodákból. Az ország 17 tartományában több mint 60 helyen ég az erdő. Egy Sidében lévő magyar turista arról számolt be Az ATV Híradójának, hogy napokig fojtogató volt náluk a füst. A szakértő pedig arra figyelmeztet, hogy mivel folyamatosan változik a helyzet, a kiutazni készülőknek érdemes tájékozódniuk, hogy mikor járnak jobban: ha elindulnak, vagy ha visszamondják a nyaralást.

Medencébe csobbanó gyerekek és szikrázó napsütés helyett, szálló pernye és füstfelhő látványa fogadja jelenleg a török riviérán nyaralókat. A tengerparton pedig gyakori látvány a tűzoltó helikopter, aminek a hangját szinte egész nap hallani lehet. Az ország délnyugati térségében szerda óta tombolnak erdőtüzek, melyeknek már hat halálos áldozata van.

Linda, híradónk nézője, aki Sidében nyaral hétfő óta, elmondta: a vakációja harmadik napján kapott lángra a szállodájuk mögötti erdő. Szerdától füst volt a levegőben, csütörtökön pedig pernye is hullani kezdett.

Ha mondjuk elaludtál a parton, akkor egy óra múlva úgy ébredtél, mintha rád borult volna egy hamutál” – számolt be a nyaraló, és hozzátette: minden ruhájuk átvette a füstszagot.

Linda szerint a szállodában nem volt pánik. Sem az ott dolgozókon, sem pedig a turistákon nem látszott, hogy különösebben megijedtek volna.

Pár száz kilométerrel arrébb, a Bodrumban nyaralók viszont kevésbé voltak szerencsések. Ott egy ötcsillagos szállodát ürítettek ki az erdőtüzek miatt. Az AP hírügynökség szerint a szállók vendégei pánikszerűen menekültek az Égei-tenger partjára a lángoktól veszélyeztetett épületekből.

De egyre több megrázó felvételt töltenek fel az internetre a helyiek is, amelyeken tehetetlen pásztorok próbálják biztonságos helyre terelni a tehéncsordájukat, vagy a lángoló erdőből kétségbeesett autósok próbálnak kihajtani.

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró viszont híradónknak azt hangsúlyozta, hogy a török riviéra olyan óriási területen fekszik, hogy a drámai képsorok után egyáltalán nem biztos, hogy azonnal érdemes lemondani az országba tervezett nyaralásokat.

Figyelni kell, hogy mik történnek. És ha valakinek abba a szállodába, vagy arra a környékre van foglalása, ahol a lángok jelen pillanatban is már a szállók közelébe értek, akkor ott tájékozódni kell és adott esetben vissza kell mondani” – magyarázta Kiss.

Törökország 17 tartományában több mint 60 helyen ég az erdő. A lángok érintik a turisták által kedvelt Side, Manavgat, Bodrum, Antalya városokat is. A tüzeket valószínűleg gyújtogatás okozta. De a gyors terjedéséhez nagyban hozzájárul a forró, száraz időjárás, a térségben ugyanis napok óta 40 fok körüli a hőmérséklet.

Ajánlom

További belföldi híreink