Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-01 18:45:00

„Jobban meg kell tudni határozni a prioritásokat” – szakértők bírálják a harmadik oltás eljárási rendjét

A 60 év feletti, Sinopharm vakcinát kapott emberek újraoltását tartja a legfontosabbnak az a kutatókból és orvosokból álló szakmai csoport, amelynek tagjai egy – a kormányzati tervektől eltérő – alternatív eljárásrendet is kidolgoztak a harmadik oltások beadására. A szakemberek szerint néhány héten belül Magyarországon is berobbanhat a delta variáns okozta negyedik járványhullám, ezért azokat, akiknek a szervezetében a korábbi oltások ellenére sem termelődött elegendő ellenanyag, akár azonnal újraoltanák. Az ATV Híradójának riportja.

A második oltástól számítva legalább négy hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy az online időpontfoglaló lehetővé tegye a bejelentkezést a harmadik oltásra.

A harmadikként adható vakcinákról és a lehetséges kombinációkról a héten küldött tájékoztatást a háziorvosoknak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ám ezt a protokollt több független kutató és orvos is semmitmondónak tartja, ezért kidolgoztak egy másik, alternatív eljárásrendet a harmadik oltások beadására.

„Olyan volt ez a rendelkezés, amit az NNK kiadott, mint a közlekedésben a villogó sárga lámpa, ami voltaképpen azt mondja, hogy nem tudok tanácsot adni, csinálj amit akarsz...” – mondta híradónknak Falus András immunológus, aki egyike azoknak, akik összeállították a hivatalosnál részletesebb, az esetleges antitest vizsgálatok eredményeit is figyelembe vevő eljárásrendet. A kutató szerint javaslatuk legfontosabb célja: a fontossági sorrend felállítása a harmadik oltások esetében is.

„A legfontosabb: a Sinopharmot kapott idős emberek ellenőrzése és oltása, újraoltása, ha szükség van rá, méghozzá nem Sinopharmmal, hanem Pfizerrel”

 – jelentette ki Falus.

A nem veszélyeztetett csoportok újraoltását viszont feleslegesnek tartják.

„Nem kell. Egy huszonéves fiatalnak, aki Pfizerrel oltott vagy mással, nem kell elrohannia harmadik oltásért, nem kell a háziorvosokat ezzel terhelni. Azt gondolom, más prioritások vannak, és jobban meg kell tudni határozni a prioritásokat” – véli Rékassy Balázs egészség-szakpolitikai szakértő.

Ő szintén támogatja az alternatív eljárásrend alkalmazását. Sőt, azt mondja, a harmadik oltásokhoz előbb ki kellett volna deríteni, hogy a tavaszi oltások után mekkora a lakosság tényleges védettsége, amihez államilag támogatott ellenanyag-vizsgálatokra és egy reprezentatív mintán végzett nyilvános felmérésre lett volna szükség. Szerinte akár az is kiderülhet, hogy akinek az első oltások után sincs védettsége, annak azonnali újraoltásra van szüksége, vagyis nem várhat négy hónapot – különösen úgy, hogy az újabb járványhullám Magyarországon sem lesz elkerülhető.

„Ha nem akarjuk folytatni ezt a sort, akkor most kell meghozni azokat a szigorító intézkedéseket, és most kell ingyenessé tenni a PCR tesztelést, intenzív kontaktkutatásba kezdeni, visszafogni az utazásokat, rendezvényeket”

 – fejtette ki Rékassy.

A szakember hozzáfűzte: félő, hogy a jelenlegi eljárásrendben főként azok kapnak majd harmadik oltást, akiknek már egyébként is van védettségük, akik viszont eleve bizalmatlanok az oltással szemben, azok csak még inkább azzá válnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink