Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-08-01 06:18:00

Orbán Viktor: "Csupa rossz napunk van"

Csupa rossz napunk van - mondta Orbán Viktor egy interjúban, miután kettős vereséggel búcsúzott a Puskás Akadémia az Európa Konferencia Ligából. Az ATV Híradója által megkérdezett szakemberek úgy látják, a futballba befektetett pénz és az elért eredmények nincsenek arányban egymással.

"14 évig csináltuk, míg végre egyszer sikerült" - így reagált Orbán Viktor, miután a Puskás Akadémia U17-es korosztálya nyerte a 14. Puskás–Suzuki-kupa döntőjét.

Az NB I-es csapat azonban már kevésbé remekelt. A Európa Konferencia Liga selejtezőjében először idegenben 3 góllal, majd hazai pályán 2-0-ra kapott ki a Puskás Akadémia a lett Rigas-tól, így 5 gólos különbséggel kiestek.

Ezzel az eredménnyel már kevésbé volt elégedett a miniszterelnök. Azt mondta az M4 Sportnak adott interjújában, mikor jó napot kívántak neki a játékosok, úgy válaszolt: "Milyen jó napot? Csupa rossz napunk van".

A 24.hu szakújságírója úgy látja, indokolt volt Orbán reakciója: "Azt gondolom, hogy a körülményekre sem az utánpótlásban sem a profi sportban nem lehet panasz, csak a jéghegy csúcsát jelentik a stadionok, de hogyha azt nézem, hogy milyen feltételrendszer áll rendelkezésre a magyar klubcsapatoknál a videóelemzésre, a fiziológiai felkészülésre, az orvosi stábot tekintve mekkorák egyáltalán ezek a stábok, és ugyanígy az utánpótlásban, nyilván nagyon látványos fejlődés 2010-hez képest" - mondta az ATV Híradójának a szakember.

Kele János kiemelte, kérdéseket vet fel az is, hogy az említett infrastruktúra arányban van-e a nagyobb volumenű, nemzetközi teljesítménnyel. A 24.hu egy tavalyi cikkében összegyűjtötte, az MLSZ által 2011-ben kiadott, A magyar labdarúgás stratégiája című programjából mi valósult meg. 

Ebből többek között az látszik: 2010-ben az NB I-ben átlagosan alig 2800-an vásároltak jegyet meccsenként, amit az MLSZ a stratégia szerint 2016-ra hatezres, 2018-ra nyolcezres nézőszám fő fölé kívánt emelni. 2020-ra ezt a számot 3314-re sikerült feltornázni, ami ugyan majdnem 20 százalékos emelkedés, a kitűzött célt azonban meg sem közelíti.

Az elmúlt 10 éve a magyar futballnak már látható sikereket, eredményeket hozott, főleg az elmúlt néhány évet tekintve.

Az mfor is készített egy hasonló elemzést, melyből az is kiderül bevásároltak külföldi játékosokból az utóbbi időben.

"Orbán Viktor célkitűzése is volt, hogy legyenek rendszeres szereplők a nemzetközi kupákban, ez az elmúlt néhány évben sikerült, viszont nagyon sok külföldi játékossal és egyre idősebb játékosokkal. Ez megint összefüggésbe hozható az utánpótlás nevelés eredményességével, hiszen a rendelkezésre álló forrásokat nem azért használták fel, hogy a hátteret, a bázist megteremtsék, hanem inkább vásároltak olyan külföldi játékosokat, akik erősítésnek számítanak és ennek köszönhető, hogy egy gyorsabb és látványosabb sikert tudtak elérni" - fogalmazott.

Az újságíró hozzátette, a rendelkezésre álló források tekintetében - ami szerinte a felcsúti Akadémiánál eléri a 60-80 milliárd forintot is - ezek az eredmények kevésbé nevezhetők sikernek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink