Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-30 18:51:00

Mi történik? Olaszországi szemét lepte el Tamásit

Olaszországból származó műanyag-hulladékhegyek borzolják a kedélyeket a Tolna megyei Tamásiban. A házak közvetlen közelében levő telepen a korábbi tervek szerint feldolgozták volna a hulladékot, a valóságban azonban erre semmilyen jel nem utal. A szeméthegyet ráadásul úgy halmozták fel, hogy ha meggyullad, akkor nem sok esély van az eloltására. Az ATV Híradójának riportja.

Hatalmas mennyiségben áll a műanyaghulladék a Tamási területén található telepen. Az óriási bálákat Olaszországból hordták ide, ráadásul úgy, hogy a hatóságoktól ehhez a megfelelő engedélyeket is megkapták. Az eredeti terv szerint az itt felhalmozott hulladékot később feldolgozták volna, de az LMP országgyűlési képviselője, Keresztes Lóránt szerint az ezzel kapcsolatos fejlesztések nem valósultak meg.

„Úgy adták meg az engedélyt, hogy nem voltak meg a feltételei a hulladék feldolgozásának. Most kialakult az a helyzet, hogy nyoma sincs annak, hogy feldolgoznák ezt a hatalmas mennyiségű hulladékot. Látható, hogy egy település közepén, néhány száz méterre a lakott részektől több ezer köbméternyi hulladékot halmoztak fel” – közölte Keresztes.

Tóth Attila Szilveszter, a DK közelben lakó politikusa úgy véli,

több szempontból is veszélyes ez a hulladéklerakat, hiszen önmagában is környezetszennyező, de ha a hőségben meggyullad, akkor a levegőbe is mérgező gázok kerülhetnek.

Jelezte a problémát a katasztrófavédelemnek is, és indult is egy vizsgálat a telepen tárolt szemét ügyében. Tóth azt mondja: szerinte a város vezetésének kellene lépni.

„Megítélésem szerint először is a város vezetésének kellene ezt a problémát komolyan venni, és felhagyni azzal, hogy a kellemetlen botrányt próbálják elpalástolni, illetve egymásra mutogatva elkenni” – véli Tóth, aki azt is elmondta: beszélt a város alpolgármesterével, Széles Andrással, aki biztosította afelől, hogy már két napja őrzik a hulladékhegyet.

Stábunk a helyszínen viszont nem találkozott biztonsági őrrel, aki a telepet őrizné.

Később a telephely vezetője ugyan megjelent a helyszínen, de nyilatkozni nem kívánt. A város alpolgármesterét is sikerült elérni telefonon, de nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban híradónknak.

Halmokban áll a szemét a Tolna megyei Tamásiban

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink