Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-30 07:27:00

Olimpia: íme, az összes pénteki magyar eredmény egy helyen

Úszásban, atlétikában, evezésben és sportlövészetben is megmérettettek pénteken. Cseh László hetedik hellyel fejezte be úszópályafutását, Milák Kristóf elődöntős 100 méter pillangón.

Úszás

Cseh László a 200 méter vegyes pénteki döntőjében elért hetedik hellyel fejezte be úszópályafutását.

"Ébredés után elérzékenyültem, jó értelemben megérintett, hogy utoljára ugrom medencébe. Jól éreztem magam, de azt sajnálom, hogy nem lett jobb az időm. Annak azért örülök, hogy javítottam egy helyet, elvégre nyolcadikként jutottam be" - értékelte az úszását a legendás magyar sportoló, akinek még a győztes kínai Vang Sun is gratulált az utolsó versenye után.

Milák Kristóf könnyedén, a második legjobb idővel jutott a pénteki elődöntőből a szombati fináléba 100 méter pillangón.

"Jó volt, pedig amikor lejöttem az uszodába, fáradtnak éreztem magam. Most 23.74 másodperccel kezdtem az első ötvenet, ami lassú, a döntőben legalább 23.2 kellene. Ha ez megvan, akkor lesz esélyem, mert senki nem tud olyan második ötvenet, mint én" - mondta az MTI-nek Milák, aki Dressel úszását nem akarta értékelni.

Szabó Szebasztián 14. lett 100 méter pillangón. "Egyáltalán nem vagyok elégedett. Erre a számra készültünk, ezért döntőt akartam úszni, de nem jött össze. Egyedül a váltóban sikerült jól a 100 gyors. A következő olimpiára csak három évet kell várni, az gyorsan eltelik, szóval folytatjuk a munkát" - értékelt Szabó.

Burián Katalin lemaradt a döntőről 200 méteres hátúszásban.

A BVSC versenyzője sokáig jól tartotta magát, a hajrára azonban elfáradt és ötödikként csapott a célba a második elődöntős futamban. A 2:07.43 perces egyéni legjobbjától jelentősen elmaradt, 2:09.65-tel csapott a célba, és összesítésben tizedik lett.
"Tegnap még csak meg sem erőltettem magam ennél jobb időnél, most pedig a lelkemet is kiúsztam egy rosszabbért. Ezerszer úsztam már ennél jobbat reggel is" - mondta könnyeivel küzdve Burián, aki úgy érezte, talán túl nagy volt rajta a teher, és emlékeztetett rá, másoknál többet tett abba bele, hogy végre olimpikon legyen, miután Rióról lemaradt.

Telegdy Ádám ötödik lett 200 méteres hátúszásban.

A Kőbánya SC versenyzője pénteken is remek úszással rukkolt elő: egy napja mindössze két századdal maradt el 1:56.17 perces egyéni legjobbjától, ezúttal viszont ugyanennyivel javította meg, és az 1:56.15-ös idejével nem sokkal maradt el a negyedik helytől.
A dobogóra azonban nem volt esélye, mert a győztes orosz Jevgenyij Rilov, valamint a címvédőként indult amerikai Ryan Murphy, illetve a brit Luke Greenbank kiemelkedett a mezőnyből.

"Egy olimpián csak a helyezés számít, nem az idő. Én már azzal teljesítettem a célomat, hogy fináléba kerültem, így a mai egy igazi örömúszás volt. Nagyon elégedett vagyok az ötödik hellyel" - mondta a világbajnoki hetedik helyezett úszó.

Sportlövészet

Major Veronika a pénteki rapid részben javított, így a 35. helyen végzett a női sportpisztolyosok között.

A többszörös Európa-bajnoki érmes keszthelyi sportlövő a 30+30-as szám első felében, a csütörtöki pontlövészetben messze elmaradt valós tudásától, és 281 körrel a 42. helyről, már döntős remények nélkül várta a folytatást. A 30 gyors lövés lényegesen jobban sikerült neki, ebben 291 kört lőtt, így 572 körrel zárt, amivel összesítésben hét helyet sikerült előre lépnie.

A 24 éves Majornak nem sikerült igazán jól az első olimpiája, mivel másik számában, légpisztolyban vasárnap 566 körrel a 34. pozícióban zárt.

Atlétika

Koroknai Máté kiesett az előfutamban 400 m gáton a tokiói olimpia atlétikai versenyinek első napján.

A debreceni futó a szám első futamába kapott besorolást és egyéni csúcsától mindössze egy tizeddel elmaradva, 49.80 mp alatt ért célba.

Ezzel az eredménnyel a második legjobb kieső lett, a 26. helyen végzett.

Bartha-Kéri Bianka kiesett 800 méteren a tokiói olimpia atlétikai versenyeinek első napján.

Az Olimpiai Stadionban - ahol a megnyitót is rendezték - a szám harmadik futamában állt rajthoz a Sportolj Velünk Sportegyesület versenyzője.

A 27 éves atléta az előfutamban óvatosan kezdett, a mezőny végén helyezkedett, majd az első kör végén megpróbált feljebb jönni. Ebben egy kis lökdösődés is megakadályozta, végül az ír futót megelőzve, hatodikként ért célba 2:02.82 perccel.

"Nagyon örülök, hogy itt lehettem, ez az első olimpiám és hatalmas élmény" - nyilatkozott Tóthné Stupián Anikó tanítványa. - "Jó formában éreztem maga, ezért az idővel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de a versenyt viszonylag jól megoldottam."
Hozzátette, a lökdösődésnél kissé kiesett a ritmusból, és ehhez képest úgy érzi, jól végigvitte a versenyt, de szerinte nem volt akkora jelentősége.

Evezés

Pétervári-Molnár Bendegúz a tizedik helyen végzett az egypárevezősök között a tokiói olimpián, miután a pénteki B döntőt a negyedik helyen zárta.

A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője - aki öt éve, Rióban 14. lett - 6:50.45 perces idővel ért célba a Sea Forest Evezős pályán.

Pétervári-Molnár jó tempóban kezdte a B döntőt, 500 méter után harmadik volt, azonban riválisai a folytatásban rákapcsoltak, így a magyar 1000 méternél már csak az ötödik helyen lapátolt. A versenytáv második felében Pétervári-Molnár megtartotta a pozícióját, sőt, a hajrában még váltani tudott, és végül negyedikként zárt. Evezésben a közelmúltat tekintve ez az egyik legjobb eredmény.
A B döntőt a világ- és Európa-bajnok német Oliver Ziedler nyerte.

Mi van az aranyérmek mögött? - Szilágyi Áron pszichológusát kérdeztük

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink