Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-29 18:56:00

Szoros versenyre számít az elemző az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek között

Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt - ez derült ki a Závecz Research és az IDEA Intézet közös kutatásából. A Jobbik elnökének előnye ugyanakkor mindössze 1 százalék Dobrev Klárához képest. Karácsony Gergely főpolgármester egyelőre csak a harmadik helyen áll. Az előválasztásra hétfő óta lehet regisztrálni, 75-en ezt már meg is tették. Az ATV Híradó riportja.

Kutatás: Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

 

Vona Gábor a 2018-as országgyűlési választás éjszakáján távozott a Jobbik éléről. A párt ezután ritkán látható mélyrepülésbe kezdett: egyes felmérésekben a támogatottságuk 20-ról, 8 százalék alá esett.

Jakab Péter elnökletével a Jobbik azonban ismét a legtámogatottabb ellenzéki formáció lett. Sőt, a Závecz és az IDEA legfrissebb kutatásából az is kiderült, hogy pillanatnyilag Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Őt az előválasztók 28 százaléka támogatja. A jobbikos politikus előnye ugyanakkor csekély: a második Dobrev Klárával a szavazók 27 százaléka szimpatizál. Az előzetesen legesélyesebbnek tartott Karácsony Gergely kissé lemaradva, 24%-kal a harmadik helyen áll.

Böcske Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója híradónknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a számok nincsenek annyira messze egymástól. Ő szoros versenyre számít.

Vagyon- és feddhetetlenségi nyilatkozat, valamint az etikai kódex elfogadása – ez csak három abból a 14 formanyomtatványból, amit az előválasztáson induló jelölteknek be kell nyújtaniuk.

Hajdú Gergely, az előválasztás lebonyolításában segédkező szervezet az aHang kampányigazgatója híradónknak elmondta: már 75 választókerületi jelölt, két jelőlőszervezet és két miniszterelnök-jelölt indította el a nyilvántartásba vételi folyamatot. A jelentkezők folyamatosan kerülnek majd fel az előválasztás2021.hu weboldalra, ahol az önéletrajzuk, a vagyonnyilatkozatuk, a feddhetetlenségi nyilatkozatuk és sok más egyéb dokumentum is elérhető lesz.

Hajdú azt is elmondta, számít arra, hogy néhányan majd megpróbálnak trollkodásból regisztrálni az előválasztásra, de szerinte ezek a próbálkozások nem fognak átjutni a rendszeren. A személyes és az online szavazás során is civil aktivisták fogják segíteni a szavazók azonosítását. „Mindkét esetben már most 1000, majdnem 1500 regisztrált aktivistánk van, de legalább kétszer ennyire van szükségünk” – részletezte.

Tájékoztatása szerint még két-három hét szükséges ahhoz, hogy elkészüljön az online szavazást biztosító platform. Ezen a felületen majd videochat segítségével kell azonosítania magát a választónak. Amint ez megtörtént, egy online szavazólapon lehet behúzni az x-et.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink