Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-29 11:06:00

Szilágyi Áron: van még bennem erő, Párizsig még lehet folytatni

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó úgy érzi, van még benne erő, nem talál okot arra, miért kéne befejeznie a pályafutását. Egyelőre a két olimpiai érmét készül megünnepelni, aztán „meglátjuk”.

fotó: szalay-berzeviczy attilaFotó: Szalay-Berzeviczy Attila

Sporttörténelmet írt, háromszoros olimpiai bajnok kardvívó lett Szilágyi Áron Pekingben. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású kardválogatott pedig bronzérmet szerzett a fegyvernem szerdai csapatversenyében a tokiói olimpián. Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen - a másodikon - a magyarok.

A bronzérem megszerzése után hajnali kettő körül ért haza a férfi kardcsapat, így akkor már hosszan nem ünnepeltek. „Majd még a következő napokban, hetekben lesz erre bőven lehetőség, most még egyelőre fáradtak voltunk és kipihentük magunkat” – mondta az ATV Híradójának Szilágyi Áron. Az olimpiai bajnok az egyéni, és a csapatverseny után is azonnal felhívta a feleségét telefonon. Híradónknak Szilágyi arról beszélt, sajnálja, hogy felesége nem tudott szurkolni neki az első sorból, ahogy azt Rióban tette.

„A csapat nagyon komoly érzelmeket hozott ki belőlem, és fantasztikus volt a társakkal együtt megélni ezt az olimpiai bronzérmet. Nagyon örülök, hogy ők is olimpiai éremmel térhetnek haza, egyéniben pedig egészen hihetetlen, hogy most már háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatom magam. Fel sem fogtam még, hogy mit is jelent ez, és mekkora dolog, és persze nagyon örülök, nagyon büszke vagyok a teljesítményre, nagyon hálás vagyok a csapatnak, akik segítették a felkészülésemet, de szerintem ez még hetek, hónapok mire igazán eljut a tudatomig, hogy mi is történt itt” – mondta a győzelmekkel kapcsolatban.

Szilágyi Áron szerint egészen más olimpia volt ez, mint az eddigiek: rendkívül szigorúak voltak a szabályok, amiket a japánok be is tartatnak. „Maszkviselés mindenhol, távolságtartás, szigorú karantén, csak a szállás, és a verseny helyszíneken lehettünk, és ezek között mozoghattunk. De ez egy olyan ár, amit mi nagyon szívesen megfizetünk, azért, hogy egy olimpián versenyezhessünk, és olimpiai érmesek lehessünk” – fogalmazott.

Azt is hozzátette, hogy azt viszont sajnálja, hogy nem lehetnek nézők az olimpián. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a helyszínen tartózkodó maréknyi sportolótól, edzőtől, sportvezetőtől nagyon jó volt megélnie, hogy ha nem is tudták az 5000 szurkoló hangját a csarnokba varázsolni, minimális atmoszférát tudtak teremteni a szurkolásukkal.

A jövővel kapcsolatban Áron azt mondta, egyelőre még a két olimpiai érmét készül megünnepelni, és egy hosszabb pihenőt szeretne kivenni, aztán „meglátjuk”.

„Én úgy érzem, hogy van még bennem erő, nem találok arra okot, hogy miért kéne befejeztem a pályafutásomat. Szeretem azt, amit csinálok, jól érzem magam a közegben, sikeres is vagyok, úgyhogy én úgy érzem, hogy ezt még Párizsig lehet folytatni”

 – jelentette ki a kardvívó.

Áront Gerevich György mesteredző indította el, a sportoló szerint a harmadik olimpiai győzelem után egy mosollyal visszarántaná a földre, és valószínűleg azt mondaná neki, a sok aranyérem után most már ideje lenne megtanulni vívni. „Ő egy fantasztikus ember volt és nagyon jól tudta az embert alázatosan a földön tartani” – mondta. Az olimpiai bajnok elmondása szerint neki köszönheti, hogy az első és a második siker után a harmadikért is alázatosan tudott dolgozni. „Remélem, hogy büszkén néz le rám odafentről és örül a győzelmeknek” – fogalmazott Áron.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink