Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-29 05:48:00

Szlovákiában 20 százalékkal magasabb a nyugdíj, mint itthon

A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten - derült ki a Tárki felméréséből. Az Európai Unióban csak Romániában rosszabb a helyzet. Korózs Lajos ennek kapcsán megjegyezte, hogy a szegénységi rés tekintetében hatalmas leszakadás tapasztalható.

MSZP: korszakváltás kell a nyugdíjszámításban

 A magyar szegénységi küszöb 2005-ben és 2017-ben is az uniós 40 százalékos tartományba esett, ami azt mutatja, hogy nem sikerül ezen a területen felzárkózni.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője erre az ATV Startban úgy reagált, hogy a környező országokban jobban sikerült a felzárkózás, és szerinte ez az eltérő jövedelem-és adózós-politikának tudható be. Nem elég utakat, hídakat, stadionokat építeni, hanem a jövedelmi mutatókat is javítani kell. A KSH adatait szerinte a magasjövedelműek feljavítják, míg az átlagbérek nem emelkedtek ilyen mértékben.

Az MSZP-s politikus a szlovák-magyar határra látogatott, ahol azt látta, hogy fordult a 10-15 évvel ezelőtti helyzet: Szlovákiában 20-25 százalékkal magasabbak a bérek, és 20 százalékkal magasabb a nyugdíj. Korózs szerint 10 évvel ezelőtt ez pont fordítva volt.

Korózs szerint vannak olyan tételek, amelyeket nem kellene csökkenteni, ilyen a szocho - ez ugyanis pont azoknak az érdekeit védik, akik állami beavatkozás hiányában leszakadnának a társadalom egészétől.

Szegénységi rés tekintetében az elmúlt 4 évben hatalmas leszakadás tapasztalható - Koroózs szerint magyarul ez azt jelenti, hogy aki szegény volt, annak egy jelentős része a nyomorba süllyed, esélye sincs kijönni onna.

2010-ben a szegénységi rés 11,5 százalék volt nyugdíjas nőknél, ez mostanra 40 százalékra távolodott el. Az MSZP azt mondja, hogy az induló nyugdíjak nagyságát kell jól belőni: az adómentes nettó minimálbér legalább 50 százalékát el kell ennek érnie, ami most 70 ezer forint.

A másik ami fontos szerinte, hogy a bérektől ne szakadjanak le ennyire a nyugdíjak - vagyis az átlag nyugdíj érje el az átlagbér 60 százalékét. ​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink