Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-28 05:34:00

Szakember: Felesleges az antitest-vizsgálat a harmadik oltás előtt

A hét második felétől lehet jelentkezni harmadik oltásra – jelentette be az országos oltási munkacsoport vezetője. György István a közmédiában azt mondta: azok tudnak majd regisztrálni az EESZT online felületén, akik már legalább 4 hónapja megkapták a másodikat oltást. Hogy kinek milyen vakcinát kell adni a harmadik oltásnál, azt a háziorvosoknak kell meghatározniuk. Ők azonban egyelőre nem sokat tudnak a szaktárca által megállapított eljárásrendről. Az ATV Híradójának riportja.

Szakember: Felesleges az antitest-vizsgálat a harmadik oltás előtt
Forrás: MTI

Egyetlen adag megmaradt kínai vakcina emlékeztet a tavaszi oltási kampányra egy gödi orvosi rendelőben. A praxis 2500 tagja közül 1500-an kaptak koronavírus elleni oltást, közülük körülbelül 100 ember pedig már arról is érdeklődött, hogy mikor kaphatná meg a harmadik oltást.

Miután, különösen a főváros által végzett antitest vizsgálatok nyomán kérdésessé vált a Sinopharm hatékonysága a 60 év felettiek körében, Orbán Viktor bejelentette: engedélyezik a harmadik oltást.

A magyar kormány úgy gondolja, hogy olyan véleményt nem ismerünk, amelyik szerint ártana. A vita az arról szól, hogy mennyire hasznos. Tehát félni nem kell a harmadik oltástól. És ha nem kell tőle félni, az emberek biztonságérzetét pedig növeli, ha megkapják, akkor miért zárnánk el őket ettől a lehetőségtől.

Az ATV Híradója által megkérdezett háziorvos szerint a legtöbb védőoltás esetében szükség van megerősítő adagra és ez alól a koronavírus elleni vakcina sem kivétel – akármelyik gyártó készítményéről is van szó.

"Az, hogy egy védőoltásnál ismétlő, megerősítő oltást kell adni, ez teljesen természetes és normális és nekem az a meggyőződésem, hogy itt a coviddal kapcsolatban hosszútávon valószínű az lesz az eljárásrend, hogy időről-időre egy megerősítő oltást kell adni – esetleg az új mutánsoknak megfelelően újonnan kialakított védőoltással"

- mondta a szakértő.

A szakember éppen ezért az antist-vizsgálatot is feleslegesnek tarja és, ahogy mondja, a jelenlegi tudományos eredmények szerint mRNS vakcinát, tehát a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagot használna a harmadik oltásoknál. Igaz, arról egyelőre keveset tud, hogy mikor rendelhet oltóanyagot.

"Megint a sajtó tájékoztatása megelőzte az érintettek, tehát a háziorvosok tájékoztatását, ami nagy hiba" - fogalmazott az ATV Híradójának megszólaló háziorvos.

A harmadik oltásra egyébként a hét második felétől lehet jelentkezni, az elektronikus szolgáltatási tér időpontfoglaló felületén keresztül.

Az időpontfoglalóban azoknak a TAJ-számai kerülnek betöltésre, akiknél a második oltás már legalább 4 hónapja beadásra került.

Az Országos Oltási Munkacsoport vezetője hozzátette: augusztustól önkéntes orvosok és orvostanhallgatók személyesen fogják felkeresni azokat a 60 év felettieket, akik még egyetlen oltást sem kaptak. 

Országosan több mint 5 390 ezer ember már a második oltást is megkapta, eközben az elmúlt 24 órában 26 új fertőzöttet azonosítottak. 73 koronavírusos beteget kórházban ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen és 1 halálos áldozat volt a betegségnek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink