Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-28 18:27:00

Elképesztő árak a Balatonnál: ennyibe kerül egy családi nyaralás

Egyre többe kerül a nyaralás: míg a Balatonon közel félmillió forintot kell fizetnie egy 4 fős családnak 3 csillagos szállodában egy hétre, addig egy hasonló színvonalú horvátországi nyaralásért akár 600 ezer forintot is kérhetnek. És ebben még nincs benne a két főétkezés a strandbelépő és a költőpénz. Az ATV Híradó riportja.

A legkedveltebb hazai üdülőhely továbbra is a Balaton. A pihenni vágyókat a folyamatosan emelkedő árak sem tartják vissza.

„Családdal vagyunk, és azért a Balatonra jövünk, mert 20 éve van kisgyerek a családban, és a déli part homokosabb, lankásabb” – mondta egy nyaraló az ATV Híradójának. 

Egy másik társaság úgy nyilatkozott, hogy kilenc fő hét éjszakára nagyjából 445 ezer forintot fizetett. 

Most júliusban robbant be igazán a szezon, mondta egy lellei a szállodának az ügyvezetője: „A klasszikus főszezonról beszélünk, akkor nálunk 30 ezertől 90 ezer Ft-ig vannak kétágyas szobák és ebben a reggeli és a wellness-használat van benne.” – részéetezte Tóth Balázs, a balatonlellei Jacht Klub ügyvezetője. 

Az utazási szakértő szerint a Balatonon már alig lehet szabad szállást találni: „A szállások mind foglaltak már. Magas árban van, és én azt tudom mondani, hogy egy 4 csillagos félpanziós ellátással itt is 500 ezer forintot biztos, hogy ki kell fizetni egy négytagú család esetében egy hétnél.”

Valószínűleg nem vigasztaló, hogy az árak nemcsak a Balatonnál emelkednek, hanem Horvátországban is.

„Drágulás talán abból kifolyólag lehet, hogy euró alapú az elszámolása a szállodáknak illetve szálláshelyeknek Horvátországban, és ugye megemelkedett az euró-forint árfolyam. Tehát emiatt én azt mondom, hogy 10-05 százalékos drágulással lehet körülbelül számolni” – mondta Csiszár Ágnes, a Vista Utazási Iroda szakértője. 

Utazás előtt sokakban felmerülhet: Horvátország vagy a Balaton a drágább?

Az árakat a legnépszerűbb szálláskereső oldal adatai alapján hasonlítottuk össze:
Egy három csillagos szállodában egy 4 fős családnak, két 12 év alatti gyerekkel egy szoba reggelivel, a horvátországi Fiumében átlagosan 512 000 Ft-ba kerül egy hétre. Siófokon ennél valamivel kevesebbet, 462 000 Ft-ot kell fizetni.

A szállás mellett az útiköltséggel is számolni kell. Budapestről Fiuméig több autópályadíjat kell fizetni, így az 15 000 Ft-ba, míg a benzin oda-vissza 43 000 Ft-ba kerül. Siófokra illetve vissza egy 10 napos autópályadíjjal és benzinköltséggel 11 000 Ft-ból lehet elutazni.

Szállással és utazással együtt egy 4 fős családnak Horvátországban 570 000 Ft kerül az egyhetes nyaralás, míg Siófokon ugyanez 473 000 Ft ért érhető el. A fenti összegben azonban nincs sem ebéd, sem vacsora, sem költőpénz.

Az utazási szakértő kiemelte: a magyarok utazási kedve töretlen, a legkedveltebb külföldi úti célok Horvátország után Ciprus, Törökország, és Montenegró.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink