Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-27 09:04:00

Ungár Péter szerint a Pegasus-ügy nem magyar, hanem nemzetközi botrány

Pintér Sándor igen, a fideszes képviselők viszont nem jelentek meg az ellenzék által kezdeményezett nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Ungár Péter szerint az ügyben van egy fókuszvesztés: nem az a lényeg, hogy a Pegasus megvásárolták-e, hanem történt-e politikai célból jogellenes megfigyelés.

A Pegasus-szoftver létezése, megvásárlása nem a valódi kérdés, van itt egy fókuszvesztés. Itt nem a szoftver ténye a probléma, hanem a használata - mondta az LMP országgyűlési képviselője az ATV Startban.

Vannak olyan '70-es évekből származó technikák, amik alkalmasak telefonok lehallgatására - nem az a lényeg, hogy ez egy izraeli szoftver, hanem, hogy rendeltetésszerűen használta-e hatalom.

Miniszteri engedéllyel történhet nemzetbiztonsági megfigyelés, Ungár szerint itt van a lényeg, hogy itt történt-e politikai célú lehallgatás. Ungárt azt érdekelte volna a bizottsági ülésen is, hogy a sajtóban kiszivárgott magyar megfigyelési lista mennyire felel meg a valóságnak. Szerinte ugyanis Varga Judit elmondta a szokásos politika szöveget, hogy minden jogszerűen ment, plusz hogy nem ő, hanem a helyettese, Völner Pál foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Kérdésre kijelentette, hogy nem vizsgáltatja meg a telefonját, aki akar valamit, úgyis meg tudja vele kapcsolatban. A nemzetbiztonsági bizottság tagjaként nemzetbiztonsági védelem alatt áll, szerinte valamilyen szinten a szakszolgálatnak látnia kell, hogy mit kommunikál, de újságírók esetben ez nem indokolt.

Az izraeli gyártó a közleményben azt írta, hogy nem tárolják az adatokat - Ungár szerint reméljük, hogy ez igaz, mert amennyiben nem, akkor a magyar titkosszolgálatok által gyűjtött adatok egy harmadik ország titkosszolgálathoz jutottak el.

Az LMP politikus hangsúlyozta, hogy ez egy nemzetközi botrány, a magyar-ügy csak mellékszála, és még mindig nagyon sok mindent nem tudunk ezzel kapcsolatban. Azt is elmondta, hogy ilyen témáknak van mindig van politikai vetülete.
Azt remélik, hogy a Fidesz majd a nemzetbiztonsági bizottság rendes ülésére elmegy. "Attól még, hogy én felgyújtom magam, nem lesz ott az ülésen Halász János" - jegyezte meg Ungár.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink