Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-27 13:00:00

Szakértő: ha nem tesszük kötelezővé az oltást, nem fogunk tudni megszabadulni ettől a járványtól

Boldogkői Zsolt, mikrobiológus professzor szerint ősszel berobbanhat egy újabb járványhullám, mely során az oltatlanok lesznek nagyobb veszélynek kitéve. Ha nem tesszük kötelezővé az oltást, nem fogunk tudni megszabadulni a koronavírustól – figyelmeztetett a szakértő, aki azt tanácsolja: vegyük fel a harmadik oltást, az immunrendszer ugyanis felejt, ráadásul most egy új variáns hódít.

Negyedik hullám

Boldogkői Zsolt, mikrobiológus professzor szerint a trendeket nézve ősszel, a jó idő végével elképzelhető, hogy berobban egy újabb járványhullám. A Spriti Fm Aktuál című műsorának vendégeként felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a nagy átoltottsági aránnyal rendelkező országokban (mint például Izrael) csak a fertőzöttek száma emelkedik, a halálozásoké továbbra is alacsony, különösen az oltottak körében. Tehát, ha lesz is egy nagyobb hullám, az oltatlanok lesznek nagyobb veszélynek kitéve – vonta le a következtetést.

Kötelező oltás

A szakértő szerint úgy tűnik, hogy ha csak valami csoda nem történik, akkor csak az oltással fogjuk tudni visszaszorítani a járványt, ezért érdemes lenne – ahogy a magyar kormány is elkezdte, akár több lépésben – kötelezővé tenni azt. „Ezt meg kell lépnünk, különben nem fogunk tudni megszabadulni ettől a járványtól” – fogalmazott.

Harmadik oltás

A harmadik oltás kapcsán elmondta: ugyanazzal a vakcinával nyugodtan lehet oltani. Immunológiai szempontból annak sincs akadálya, hogy a harmadik oltóanyag eltérő legyen – tette hozzá –, de a gyártók erre vonatkozóan még nem tettek ajánlást.

Boldogkői azt tanácsolja, hogy akik elmúltak 60 évesek, és eredetileg Sinopharmot kaptak, mindenképpen kérjék a harmadik oltást, de például a Pfizerrel vagy AstraZenecával oltottaknak is ugyanezt javasolja. Az immunrendszer ugyanis felejt, ráadásul most egy új variáns hódít – magyarázta.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink