Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-26 09:41:00

Gulyás József: egy jogállamban ilyenkor a miniszterelnök beáldozza az egyik miniszterét

Gulyás 2002 és 2009 között volt a nemzetbiztonsági bizottság tagja, és a Heti naplóban fejtette ki a véleményét a lehallgatási botrányról. Példátlannak nevezte az ügyet.

A nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja egy egytől tízig terjedő skálán tízesre értékelte a Pegasus-botrányt, úgy fogalmazott, hogy ez több mint „nézegetés”, abból érdemes kiindulni, hogy ez az ügy létezik, és a szoftver bevetése tudatos céllal történt. Gulyás József kifejtette, hogy bár a szabályozás elég rugalmas, szerinte igenis történt törvénysértés: a magyar szabályozás nagyon megengedő, ugyanakkor ebből még nem következik, hogy a lehallgatás jogszerűen történt. Szerinte itt alapjogok sérültek. Azt viszont nem gondolja az egykori politikus, hogy akár családtagokat is megfigyeltek, hiszen egy kifejezetten drága mulatságról van szó: egyénenként tizenöt millió forintba kerül egy-egy akció, amit csak válogatott esetben indíthattak el.

Gulyás József leszögezte, hogy a kémszoftver kiberfegyverként értelmezhető, valamint osztja azon szkeptikusok véleményét, akik szerint nem lesz a történteknek semmilyen politikai következménye. Legalábbis belátható időn (egy év) belül nem.

„Egy jogállamban ilyenkor egy miniszterelnök azért, hogy mentesítse a saját kormányát a skandallumtól, beáldozza valamelyik miniszterét, a belügyminiszterét vagy a titokminiszterét: itt ennek jeleit nem látjuk, hogy felelősségvonásra sor kerülne” – hangzott el a Heti Napló stúdiójában.

Gulyás hozzátette, hogy legfeljebb egy kormányváltás után fogják ezeket alaposan kivizsgálni. Szerinte a kormány részéről a kríziskommunikáció megbukott, és Varga Judit vagy éppen Gulyás Gergely miniszterek nyilatkozatai beismerő vallomásnak tekinthetőek: nem voltak valódi tagadásokok, ebből pedig az áll össze, hogy használták itthon a kémszoftvert, csak az nem derült ki, hogy ki teszi.

Gulyás József elmondta, hogy egy ténymegállapító vizsgálóbizottságot kéne felállítani: volt már ilyenre példa a romagyilkosságok kapcsán 2009-ben. A szoftver beszerzését kéne tisztázni, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság ülése előtt tisztában voltak-e a résztvevők a közbeszerzés részleteivel, illetve benne volt-e a költségvetésben a tétel. Magukat az ellenőrző kezdeményezéseket is vizsgálni kéne, hogy milyen indoklással terjesztették fel őket. Gulyás azon a véleményen van, hogy kiderülne a jogellenesség.

Az ellenzéknek azonban szűk a mozgástere, Gulyás József aláhúzta, hogy Nemzetbiztonsági bizottság nem működik, és ezt jobb lenne kimondani, az ügyészségi eljárástól pedig nem vár sokat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink