Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-26 13:44:00

„Ez már politikai hitvita lesz” – a nemzetbiztonsági bizottság elnöke Pegasus-ügyben őszre a titkosszolgálatokat hívja meg

Őszi „ténymegállapító vizsgálatot” kezdeményez az ellenzék Pegasus-ügyben és a szakszolgálatok vezetőinek a meghallgatását. Ungár Péter szerint a fókusz nem a közbeszerzésen van, hanem hogy történt-e visszaélés. Nem szakmai, hanem „politikai hitvitára” számít Molnár Zsolt.

A nemzetbiztonsági bizottság ülése után Stummer János, a testület jobbikos elnöke, Ungár Péter (LMP), és Molnár Zsolt (MSZP) tartott sajtótájékoztatót, és a testület elnöke megerősítette: határozatképtelen volt az ülés, mert a Fidesz képviselői és a bizottság KDNP-s tagja nem ment el. Ez nem volt meglepetés, az ATV Hiradónak már vasárnap megerősítette a Fidesz, hogy távol marad. „A baloldali politikusok túl sok filmet néznek és megalapozatlan hírek alapján, politikai hangulatkeltésből hívták össze a nemzetbiztonsági bizottság ülését” – fogalmazott válaszában a Fidesz sajtósztálya tegnap, erről itt számoltunk be.

Stummer János a mai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fidesz és a kormány részéről úgy csináltak, mintha hisztériakeltésről lenne szó. Szerinte a Fidesz „elszabotálta” az ülést. Az ügyészségi vizsgálat megindításával pedig ellehetetlenítették a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is – állította, mivel az országgyűlési törvény kimondja, hogy folyamatban lévő eljárásban, ügyben nem lehet parlamenti vizsgálóbizottságot felállítani. A nemzetbiztonsági bizottság azonban szeretné kideríteni, hogy „van-e ilyen eszköz, történt-e ilyen beszerzés Magyarország részéről az utóbbi években” – mondta a Pegasus-kémszoftverről. És ha beszereztek ilyen eszközt, kik, mikor, milyen engedéllyel használták.

Ezért két döntést hoztak: kiszélesítik az ellenőrzést, és minden olyan ügyiratot, ami ebben vagy az előző ciklusban közbeszerzés ügyében keletkezett „tüzetesen átnéznek”. S ha volt a nemzetbiztonsági bizottság előtt a Pegasus-szoftver kérdése (a bizottságnak kell jóvá hagynia a közbeszerzés alóli mentesítést), „akkor az egyértelmű bizonyítékokat meg fogják találni”. A másik egy ténymegállapító vizsgálat lesz a részükről: a parlament őszi ülészakának első munkanapjára, reggel 8 órára ismét összehívja a nemzetbiztonsági bizottságot, és meghívják a nemzetbiztonsági szakszolgálatok vezetőit, hogy számoljanak be az elmúlt egy évről – mondta a jobbikos politikus. A kormánypárti képviselőknek akkor már „nem lesz olyan választási lehetőségük”, hogy ne vegyenek részt az ülésen szerinte.

Molnár Zsolt arról beszélt, hogy az igazságot nem lehet eltussolni ügyrendi, jogtechnikai „megoldásokkal”, de mint mondta, „a végleges megoldást 2022 tavaszán lehet majd meghozni”.

A sajtótájékoztatón Ungár Péter azt mondta, ha a Pegasus-ügy álhír, és „nincs semmi látnivaló”, akkor nem lehet érteni, miért nem mentek ma el a bizottsági ülésre ma a fideszes képviselők.

Pintér Sándor ott volt, de nem kérdezték, őt tájékoztatták

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Pintér Sándor belügyminiszter megjelent a bizottsági ülésen, „a bejáratnál várakozott”, amíg kiderült, hogy határozatképtelen az ülés. Arra a kérdésre, hogy a nyolcszemközti beszélgetésen Pintér Sándorral hangzott-e el kérdés, és a miniszter adott-e arra választ, Stummer János azt mondta: „a belügyminiszter irányába” adtak tájékoztatást arról, hogy ők milyen lépéseket terveznek.

A közbeszerzés alóli felmentés bizottsági eljárási szabályaira vonatkozó kérdésekre, Ungár Péter azt mondta: erről nem adhatnak, nem tudnak tájékoztatást adni. Erre akkor sincs lehetőség, ha adott esetben a Pegasusra vonatkozó közbeszerzésre utaló jelet találnának. Mindez államtitok, így nincs meg a módja, hogy a nyilvánosságot erről tájékoztassák. Egy kérdésre egyértelművé tették: a párttársaikat sem tájékoztathatják a jogszabályok szerint az általuk megismert információkról.

Ungár: az ügy fókusza nem a közbeszerzés, hanem hogy történt-e visszaélés

A kérdésünkre, miszerint Lukács László György (Jobbik) azt mondta az ATV Startban, hogy ha történt kémszoftver közbeszezés, akkor azt valószínűleg a nemzetbiztonsági bizottságnak kell jóváhagynia, ezért a bizottság elnöke a szakszolgálatoktól kikéri-e azokat az információkat, amikből ez kiderülhet (még az őszi tényfeltáró vizsgálat előtt), Stummer János azt válaszolta: ha történt ilyen beszerzés, az ő kérdésük is minősített körülmények között hangozhat el és a válasz is minősített - azaz nem hozható nyilvánosságra. További kérdésünkre, hogy az őszre tervezett bizottsági ülésen elhangzottak is titkosak lesznek-e, azaz a nyilvánosság nem ismerheti meg a részleteket, Stummer János azt válaszolta: „jól értelmezte ezt”. Ungár Péter azt hangsúlyozta, hogy az ügy fókusza nem a közbeszezés, a szoftver megléte, hanem hogy történt-e vissszaélés a lehallgatással. Molnár Zsolt pedig azt hangsúlyozta, az nem kérdés, hogy minden szuverén államnak rendelkeznie kell „ilyen technikával”. A legfontosabb kérdés, hogy volt-e adott esetben visszaélés. Arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter azt közölte, hogy 2010 május 29-től, a kormány hivatalbalépésétől leplezett, törvénytelen megfigyelés, lehallgatás nem történt, a sajtótájekoztatón azzal reagáltak: nyilván a világ összes országában ezt válaszolnák egy ilyen kérdésre, más válasz „nem is lenne életszerű”.

Az ATV Hiradó kérdésére, ami a feljelentésekre és az az ügyészségi vizsgálatra vonatkozott - ami miatt nem lehet felallítani a parlamenti vizsgálóbizottságot -, Stummer János elmondta: ő is tett az ügyben feljelentést. Azt is hozzátette, hogy ha a fideszesek úgy gondolják, hogy az ügy szépen lassan elül, mert „minden csoda három napig tart”, ez most nem lesz így. Ha lehetőség nyílik arra, hogy kezdeményezzék a parlamenti vizsgálóbizottságot, akkor ezt megteszik.

Egy másik kérdésre, hogy számolnak-e azzal, hogy szeptemberben sem mennek majd el a bizottsági ülésre a fideszes képviselők, Stummer János azzal reagált, hogy szerinte arra az ülésre „muszáj lesz elmenniük”, mert ott beszámoltatják majd a nemzetbiztonsági szakszolgálatok vezetőit.

Molnár: „Ez politikai hitvita lesz”

Arra a kérdésre, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálata kiterjed-e más szoftver használatára is (nemcsak a Pegasusra), az hangzott el: „erre az ügyre keresnek rá”, ennek a részleteire, ha vannak ilyenek, de semmi nem zárható ki.

„A szoftver soha nem hibás, a szoftvernek az a feladata, hogy teljesítse a parancsot, nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol” – jelentette ki a kérdésre válaszolva Molnár Zsolt, hangsúlyozva: a szoftver beszerzése is fontos, de az még fontosabb, hogy ki, milyen módon engedélyezte a használatát. A szocialista politikus szerint ez az ügy a következő hónapokban elsősorban nem szakmai vitáról fog szólni, ma a bizottsági ülésen szólhatott volna a szakmáról. De „ez most már egy politikai hitvita lesz” – jelentette ki Molnár Zsolt, szerinte a választók tudják majd megítélni, hogy kik rejtőzködnek, az alapján.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink