Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-26 18:05:00

A politikai elemző szerint az ellenzéki előválasztás a győzelem receptje

Elindult az ellenzéki előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. Ez azt jelenti, hogy a politikusok mától jelentkezhetnek képviselő, és miniszterelnök-jelöltnek. Ezzel párhuzamosan pedig elindult az előválasztás honlapja, és Facebook-oldala is. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az előválasztás egy színjáték, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója viszont úgy véli, a győzelem receptje. Az ATV Híradó riportja.

Ellenzéki előválasztás: elindult a jelöltek nyilvántartásba vétele

 

Jakab Péter a Jobbik elnöke most már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt. Mától lehet ugyanis jelentkezni képviselő-, és miniszterelnök-jelöltnek az előválasztásra. Az indulóknak augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szerezniük az ajánlásokat, a miniszterelnök-jelölteknek országosan 20 ezret, az egyéni jelölteknek pedig 400 helyi ajánlást.

Az előválasztás első fordulója szeptember 18., és 26-a között lesz. Ekkor dől el, hogy az egyéni jelöltek közül kit támogat majd az ellenzéki együttműködés. A miniszterelnök-jelölt személye két fordulóban dől el: az október 4-e, és 10-e közötti második fordulóra az a három politikus jut tovább, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György szerint az előválasztáson akár 600 ezer ember részvételére is lehet számítani. Híradónknak azt mondta: „az előválasztás egy ragyogó lehetőség arra, hogy mindenki kifejtse nézetét, és örüljön a demokráciának”.

Deák Dániel szerint viszont az előválasztás – úgy, ahogy ezt a baloldali pártok meg szeretnék valósítani – értelmetlen, és semmilyen célt nem szolgál. A XXI. század vezető elemzője híradónknak arról beszélt, az egész kezdeményezés „feleslegesen vesz el erőforrásokat a baloldali pártoktól”. Deák szerint ugyanis a legtöbb helyen már megvannak a megállapodások, megvannak a jelöltek. Budapesten lehetnek nagyobb küzdelmek egy-két jelölt között, de már itt is látni, kik lesznek a befutók – vélekedett.

Pulai András szerint ugyanakkor az ellenzék számára az előválasztás, a győzelem receptje.

Ez egyrészt átmozgatja a szavazókat, másrészt pedig eljuttat olyan információkat, mint például a kevésbé ismert jelöltek személye és karaktere, mindezek mellett pedig a későbbiekben hivatkozási alapul fog szolgálni egy legitimációs bázisnak 

– vélekedett híradónknak nyilatkozva a Publicus Intézet stratégiai vezetője, aki szerint mindez fontos az ellenzéki pártok számára.

Elindult az előválasztás honlapja is, az elovalasztas2021.hu, amelyet az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatosan frissít majd.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink