Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-25 17:03:00

Új vakcinát készít a Pfizer, ami hatékonyabb lehet a delta variánssal szemben

Folyamatosan zajlik a kutatás a Pfizer újabb védőoltásának kifejlesztésére, amelyik már a delta variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosít. Falus András Széchenyi-díjas immunológus az ATV Híradójának kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy hamarosan elkészülhet a továbbfejlesztett oltás, de pontos határidőt nem tűzött ki. Hozzátette: kiemelten fontos lenne az eddig be nem oltottak mihamarabbi immunizálása, és a Sinopharm vakcinát kapott 60 év felettiek pót-oltása.

Az immunológus a Pfizer delta variáns elleni védőoltásának kifejlesztése kapcsán kiemelte, hogy a hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligenciák segítségével készül az új Pfizer vakcina.

„Ez egy nagyon gyors technológia. Külön érdekessége, hogy a mesterséges intelligenciák bevonása, az rendkívül intenzív, tehát azok a sorrendek, azok a nukleotid sorrendek, amik az új variánsokat jellemzik, azok bekerülnek óriási bázisokba” – magyarázta Falus András.

Így gyorsan és nagyon hatékonyan fejleszthető ki új oltóanyag. Az immunológus elképzelhetőnek tartja, hogy akár őszre elkészül a Pfizer delta variáns ellen is hatékony védőoltása Amerikában.

Hasonlóan látja a helyzetet Lisziewicz Julianna is. Az immunológus szerint a variánsok ellen kifejlesztett védőoltások tömeggyártása azonban hosszabb folyamat lehet.
A híradó által megkérdezett immunológusok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi Pfizer és Moderna oltások is hatékonyak a delta variánssal szemben.

„A jelenlegi mRNS vakcinák kisebb hatásfokkal, de még mindig nagyon jól működnek a delta variáns ellen. Például a Moderna, Pfizer vakcina eddig 94% hatásfokú volt az alfa variánssal, most olyan 85 százalék hatásfokú a delta variánssal. Tehát ez még mindig nagyon jó.”

Európában a delta variáns miatt a Covid-fertőzöttek száma folyamatosan nő.

„Európa számos országában látjuk azt, hogy erőteljesen terjed a járvány” – véli Rusvai Miklós virológus. Ő úgy látja: Franciaország, Portugália, Horvátország és Görögország is ezek között van. Számos országban van terjedőben a járvány a „turistacélpontok” közül is – fogalmazott.

Orbán Viktor azt már bejelentette, hogy Magyarországon augusztus 1-től lehet a harmadik oltást kérni a háziorvostól, aki ő maga döntheti el, hogy kinek, milyen típusú vakcinát javasol.

Falus András szerint nem kell mindenkinek harmadik oltást beadatnia. Például a Pfizerrel vagy Modernával oltottak egy évig védettek. Az immunológus ugyanakkor kiemelt fontosságúnak látja a Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek egy részének pót-oltását.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink