Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-25 18:09:00

„Reagálni kellett az őket ért stigmatizációra” – értékelések az idei Pride-ról

Az idei Budapest Pride egyfajta válasz volt az LMBTQ-csoportot ért megbélyegzésre is – mondta az ATV Híradójának az IDEA intézet elemzője, a szervezők szerint pedig a tegnapi volt a legsikeresebb Pride felvonulás. Ellenzéki politikusok egyrészt szomorúnak tartják, hogy a magyar társadalom 30 évvel a rendszerváltás után itt tart, ugyanakkor a megmozdulást méltó válasznak tekintik az elmúlt hetek kormányzati politikájára.

A szervezők becslései szerint több mint harmincezer ember vonult szombaton a főváros utcáin, a 26. Budapest Pride-on. Több politikus is jelen volt, köztük Szél Bernadett, aki a demonstráción arról beszélt: a legnagyobb bátorság ma Magyarországon az, ha merünk önmagunk lenni.

„Aki mer önmaga lenni egy elnyomó társadalomban, akinek nem tudják megmondani, hogy ő kicsoda és mennyit ér, az veszélyes az aktuális hatalomra” – hangzott el a független politikustól a felvonuláson.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: már nem bírja elviselni azt a politikát, ami egyre gonoszabbá akarja tenni nem csak a politikusokat, de az embereket is.

„Amikor valakit bántanak ebben a városban, amikor valakit bántanak ebben a hazában, akkor én akarok lenni a pajzs, én akarok lenni a céltábla emberek helyett. Politikus vagyok, benne van a fizetésemben, kibírom, úgyis mindenről én tehetek” – fogalmazott beszédében.

A szombati Pride-dal kapcsolatban kerestük a Fideszt is, de egyelőre nem válaszoltak.

Szijjártó Péter az állami rádió vasárnap reggeli műsorában arról beszélt: egy nagy nemzetközi lobbihálózat nyomásgyakorlása áll a magyar gyermekvédelmi törvénnyel szembeni támadás mögött.

„Innentől kezdve világossá vált, hogy az LMBTQ-aktivisták nem mehetnek be az iskolákba, nem mehetnek be az óvodákba, és nem beszélhetik tele kényük-kedvük szerint a magyar gyerekek fejét” – jelentette ki a külügyminiszter.

Az IDEA Intézet elemzője, Böcskei Balázs úgy látja: a Pride szervezői alapvetően mindig igyekeztek távol tartani a rendezvényt a közvetlen politizálástól. A 2010 előtti Pride-okon általában a jogok bővítése mellett álltak ki a felszólalók, most azonban más téma is akadt.

„Most emellett a tartalmiság mellett szükségszerűen reagálni kellett az őket ért stigmatizációra, vagy éppenséggel, ha a pedofiltörvénnyel való összemosásra gondolunk, akkor kriminalizációra, szinte” – nyilatkozta Böcskei.

„Politikai felhangja volt, bár ne lett volna” – ezt már Kunhalmi Ágnes mondta híradónknak, aki részt vett a szombati eseményen.

„Az a baj, hogy most már évek óta látjuk, hogy mindig kipécéz magának egy társadalmi csoportot a Fidesz, és ezt csúcsra járatja”

– tette hozzá.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke, a DK parlamenti frakciójának tagja egy „méltó válasznak” értékelte a megmozdulást.

„Nyilvánvalóan nem csak a meleg közösség tagjai, hanem polgárjogi harcosok, politikusok és olyan civilek részéről, akik úgy gondolják, hogy mindenkit megillet az egyenlő bánásmód” – fejtette ki Bősz, aki úgy véli: a magyar társadalom jól válaszolt az elmúlt hetek kormányzati politikájára.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink