Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-24 07:44:00

Négy strandot is bezártak a Velencei-tónál: alkalmatlan a fürdőzésre a tó vize

Több helyen is fürdőzésre alkalmatlan a Velencei-tó vize, ami miatt négy strandot bezártak - derült ki a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának hatósági vizsgálatából. A területen jelenleg körülbelül fél méterrel alacsonyabb a vízszint, az ilyenkor megszokottnál. A probléma az ingatlanpiacot is jelentősen érinti. Az ATV Híradójának riportja.

Négy strandot is bezártak a Velencei-tónál: alkalmatlan a fürdőzésre a tó vize

Szinte teljesen kiszáradt a Velencei-tó délnyugati területén található madárrezervátum. A Gárdonyi Közlöny még július 15-én készített felvételeket a területről, tájékoztatásuk szerint a tó az elmúlt két évben vízmennyiségének 44 százalékát vesztette el.

Az elmúlt hetek viszonylag komoly esőzései jelentősebb javulást nem okoztak a vízállásban, továbbra is jóval elmaradt az ilyenkor átlagostól a Velencei-tó vízállása: ilyenkor az alső szabályozási szint 137 centiméter, most pedig mindösszesen 88 cm víz van a Velencei-tóban.

Az alacsony vízszint néhány héttel ezelőtt tömeges halpusztulást okozott a tóban, most pedig négy helyen megtiltották a fürdőzést a víz minősége miatt. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának hatósági vízmintái ugyanis határérték túllépéseket mutattak. Agárdon két strandot zártak be, mindkettő a felszíni vizet összegyűjtő csatornarendszer mellett található.

"Mi úgy látjuk, hogy ebben a hónapokig nem használt felszíni vízgyűjtő csatornarendszerben történt valami fertőzés, majd a nagy víz átöblítette, és veszélyessé tette a környezetében lévő strandok vizét" - nyilatkozta Tóth István polgármester az ATV Híradójának.

A víz minőségének romlása nem csak a szezont, hanem az ingatlanpiacot is befolyásolja.

Hogyha a Velencei-tó vonzereje csökken, és kevesebb nyaraló látogat el oda, akkor az csökkentheti a nyaralók és az ingatlanok hasznosíthatóságát is, vagyis szálláshelyként, bérbeadással sokkal kevéssé lehet hasznosítani, így az ingatlanok ára is kevesebbet érhet.

A Velencei tó most felkapott régiónak számít, de ha ismétlődik a probléma jelentősen lecsökkenhet a kereslet a tóparti ingatlanok iránt, ami értékvesztéshez is vezethet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink