Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-24 11:11:00

A kormány ezekkel a feltételekkel fogadná el az EU-s helyreállítási pénzeket

A Magyar Közlönyben jelent meg az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat.

A miniszterelnök kimondta: „Az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a  gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti” – idézi az Index.

Továbbá azt is kimondja a kormányhatározat, hogy milyen feltételekkel fogadhatóak el az EU helyreállítási alapból Magyarországnak járó pénzek. Három pontban összegzik:

1. az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma).

2. Ha tiszteletben tartják az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzítetteket, miszerint „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.

3. Valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti, nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák.

Az is szerepel a kormányhatározatban, hogy kiemelt kormányzati célnak minősül a hazai helyreállítási terv végrehajtása. Éppen ezért felszólították a minisztereket, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg az intézkedések végrehajtását.  A határozat arra is kötelezte a  pénzügyminisztert, hogy hozza létre a Nemzeti Helyreállítási Alapot, és intézkedjen a finanszírozása érdekében is.

Mint ismert, az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió, de ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizációja, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizációja és a munkaerő átképzése. A nemzeti helyreállítási terveket az Európai Bizottság vizsgálja meg, és hagyja jóvá.

A magyar helyreállítási terv elfogadását többek között a pedofiltörvény, valamint a hazai korrupció elleni küzdelem kevésbé hatékony rendszere és a bíróságok függetlenségének megkérdőjelezhetősége miatt késlelteti az Európai Bizottság.

 atv.hu

Orbán Viktor: Brüsszel megtámadta Magyarországot

 

Ajánlom

További belföldi híreink