Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-23 18:29:00

Küszöbön a negyedik hullám: Pusztai szerint nagyon gyorsan gondoskodni kell a Sinopharmmal oltottak harmadik oltásáról

23 embernél azonosították a delta, kettőnél a gamma variánst - jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök arról is beszélt: a negyedik hullám elkezdődött, aminek Magyarország is részese lesz. Az elmúlt 24 órában 84 új fertőzöttet regisztráltak. Halálos áldozata nem volt a járványnak. Az ATV Híradójának nyilatkozó virológus szerint noha a fertőzöttek száma emelkedni fog, az őszi járvány inkább az első hullámhoz lesz hasonló, de minden bizonnyal visszatér majd a maszkviselési kötelezettség.

Küszöbön a negyedik hullám: Pusztai szerint nagyon gyorsan gondoskodni kell a Sinopharmmal oltottak harmadik oltásáról
Forrás: Reuters

Tavaly karácsonykor az egészségügyi dolgozók immunizálásával kezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása. Azóta a lakosság 55 százaléka van túl a második oltáson is.

"Fontos, hogy az indiai mutáns ellen az átoltottság szintjét növeljük, főleg abban az életkori csoportban, ahol a betegség lefolyása nagyon súlyos, gyakran fatális végkifejletű: ők a 65 év feletti korosztály" - hangsúlyozta Kásler Miklós, az EMMI minisztere.

Ennek a korosztálynak 15 százaléka még mindig nincs beoltva, ezért az érintetteket személyesen keresik fel, hogy oltassák be magukat. A miniszterelnök szerint ez azért fontos, mert a negyedik hullám már elkezdődött Nyugat-Európában.

"Miután a határokat nem tudjuk légmentesen lezárni, ezért a járványt be fogják hozni, be fogják hurcolni Magyarországra. Ezt 23 esetben már azonosítottuk" - jelentette ki Orbán Viktor.

Pusztai Erzsébet szerint már most többen lehetnek azok, akik elkapták a delta variánst: "Nagyon gyorsan gondoskodni kell arról, hogy a Sinopharmmal oltottaknak a harmadik oltást biztosítsák. Általában a többi embernek nem kell harmadik oltás, ezt Nyugat-Európában sem javasolják még" - fogalmazott az immunológus.

"A fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 százalék között van" - adott tájékoztatást az általános védettségről Kásler Miklós. A vakcinák állami hatásvizsgálatának részletes eredményei után a 24.hu is érdeklődött a szaktárcánál, de ezeket egyelőre nem ismertették.

"100 beoltott emberből legfeljebb 20 betegedhet meg, még a legrosszabb hatékonyságú vakcina esetében is" - állítja Rusvai Miklós. Majd hozzátette: "A magasabb hatékonyságúnál 100-ból 6-8 kaphatja csak el a fertőzést" - mondta a virológus, aki egyébként enyhébb negyedik hullámmal számol.

"A lélegzetetőgépen lévők a kórházban lévők és az elhunytak száma valahol az első és a második hullám között lesz legfeljebb. Bocsánat a kifejezésért, és előre is elnézést kérek azoktól, akik majd megbetegszenek, de ez inkább egy járvány hullámocska lesz és nem egy igazi járványhullám"

 - vélekedett.

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását Rusvai Miklós fontosnak nevezte. Gulyás Gergely tegnap viszont azt mondta a kormány vizsgálja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát, mely szerint egyes munkakörökben kötelező lenne az oltás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink